Μενού
logariasmos-reyma
Λογαριασμός ρεύματος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες μειώσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα δουν οι πολίτες τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών από τους παρόχους ενέργειας και φαίνεται πως η πτώση των τιμών θα είναι εντυπωσιακή.

Αν και εξακολουθεί να επικρατεί αστάθεια στις ενεργειακές αγορές, οι οιωνοί φαίνεται πως είναι καλοί, μιας και αναμένεται εντυπωσιακή πτώση των τιμολογίων, ως επακόλουθο της αποκλιμάκωσης των τιμών στη χονδρική πώληση. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πέσει με τη μεγαβατόρα να βρίσκεται πλέον στα 58,4 ευρώ ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε ξεπεράσει τα 200 ευρώ.

Πλέον, οι τιμές θα κυμανθούν από 0,20 έως 0,25 λεπτά/KWh και η επιδότηση από το κράτος θα είναι στα 0,15-0,16 ευρώ/KWh. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση στους λογαριασμούς και σε ανακούφιση των καταναλωτών, αφού πολλοί παλεύουν ακόμη να ξεχρεώσουν τους λογαριασμούς του περασμένου χειμώνα. Πτώση 30% καταγράφεται μέχρι στιγμής και στη χονδρική τιμή ρεύματος, που από 277 ευρώ τον Δεκέμβριο, πλέον κυμαίνεται στα 193.

Τα σκαμπανεβάσματα ωστόσο της λιανικής αγοράς ρεύματος έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ειδικά τις πιο ενεργοβόρες. Με κοινή τους επιστολή στον πρωθυπουργό, οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας, κάνουν λόγο για υπαρξιακή απειλή, ειδικά για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές βιοτεχνίες, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζητούν εγγυημένες τιμές ρεύματος σε επίπεδο τριμήνου και τη δυνατότητα να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.