Μενού
  • Α-
  • Α+

Προσοχή χρειάζεται στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στο έντυπο Ε2, στο οποίο συμπληρώνονται τα εισοδήματα που έχουν εισπραχθεί από Ακίνητη Περιουσία.

Στο έντυπο αυτό συμπληρώνεται το ακίνητο που ενοικιάστηκε, το είδος του ακινήτου (οικία, επαγγελματική στέγη, γραφείο, κλπ), ο αριθμός παροχής ρεύματος, το ΑΦΜ και η επωνυμία του μισθωτή, διάρκεια της μίσθωσης και το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε.

Στην περίπτωση που το ακίνητο δεν ενοικιάστηκε για κάποια περίοδο μέσα στο έτος, πάλι αναγράφεται στο Ε2 με την επιλογή «KENO» , όπου συμπληρώνεται το διάστημα για το οποίο ήταν κενό το ακίνητο.

Η «παγίδα» του Ε2 στη φορολογική δήλωση

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στο μήνυμα που εμφανίζεται όταν εισέρχεται ο φορολογούμενος στο έντυπο Ε2, το οποίο ενημερώνει το συνολικό ποσό μισθωμάτων όπως το διαβάζει το σύστημα μέσα από τα ενεργά μισθωτήρια.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίδιο με το ποσό που τελικά θα δηλωθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση  μπορεί να προκύψει φορολογικό έλεγχος. Είναι σύνηθες για πολλά μισθωτήρια τα οποία έχουν λήξει, να μην έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες λύσης του μισθωτηρίου και έτσι να φαίνεται ακόμα ενεργό, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι εισπράτταμε χρήματα για αυτό το διάστημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος προκειμένου να μην φορολογηθεί για χρήματα που δεν έχει εισπράξει πρέπει να προβεί σε λύση του μισθωτηρίου έστω και εκπρόθεσμα με το αντίστοιχο πρόστιμο.

Επίσης για όσους είχαν το προηγούμενο έτος ανείσπρακτα ενοίκια, προκειμένου να μην φορολογηθούν για τα χρήματα που δεν έλαβαν θα πρέπει να αποστείλουν εξώδικο στον μισθωτή και το εξώδικο αυτό να το κοινοποιήσουν στην εφορία όπου ανήκουν προκειμένου να ανοίξει ο ειδικός κωδικός ανείσπρακτων ενοικίων στο έντυπο Ε2.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA