Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο, με τη λήξη των Πανελλαδικών, οι υποψήφιοι καλούνται να αποφασίσουν το πρώτο τους βήμα για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον μέσω μιας σημαντικής διαδικασίας που δεν είναι άλλη από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο κάθε μαθητής και απόφοιτος καλείται να συνδυάσει πλήθος παραγόντων όπως οι επιθυμίες του, οι βαθμοί του, οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας, οι προοπτικές  και αρκετά ακόμη.

Σε αυτή τη δύσκολη και σύνθετη απόφαση, φέτος έρχονται να προστεθούν ακόμη δυο σημαντικά δεδομένα που είναι οι αλλαγές στα μηχανογραφικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και η επίδραση της πανδημίας τόσο στις προτιμήσεις των μαθητών αλλά και στις προοπτικές συγκεκριμένων επαγγελμάτων και της οικονομίας γενικότερα.

Έτσι, μια διαδικασία, η οποία εκ των πραγμάτων ήθελε ιδιαίτερη προσοχή, τώρα γίνεται ακόμη πιο απαιτητική και φυσικά κρίνεται σκόπιμη η βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων. 

Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε σε ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ελλάδα, τον Δρ Ταουσάνη Χρήστο και την επιστημονική του ομάδα, να συντάξει ένα σύντομο οδηγό και να δώσει κάποιες έξυπνες συμβουλές σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, παρατίθενται 3+1 βασικές αρχές για το φετινό μηχανογραφικό:

1. Πριν δηλώσετε οτιδήποτε στο μηχανογραφικό σας, κάντε μια προσεκτική μελέτη των τμημάτων στα οποία έχετε πρόσβαση στο πεδίο/τομέα σας. Εξετάστε προσεκτικά ΌΛΑ τα τμήματα τα οποία εκ των πράγματων μπορείτε να δηλώσετε (και δεν σας περιορίζει η ελάχιστη βάση εισαγωγής). Πολλοί μαθητές έχουν χάσει «καλές ευκαιρίες» αγνοώντας πως σε μια επιλογή που προσπέρασαν, θα μπορούσαν να βρουν τον κλάδο που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου μπορώ να αποκτήσω και από ένα τμήμα φιλολογίας αλλά και από ένα τμήμα φιλοσοφίας! Από το τμήμα των Ναυπηγών Μηχανικών μπορώ να ασχοληθώ με τη Ναυπηγική και τη Ναυτιλία αλλά, παράλληλα, συνεχίζω να έχω επακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα όπως και κάθε άλλος απόφοιτος μηχανολόγος πολυτεχνικού τμήματος! Αυτές είναι 2 από τις εκατοντάδες πληροφορίες που μπορούν να με οδηγήσουν σε έξυπνες αποφάσεις! Και φυσικα, μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες για κάθε τμήμα σε εξειδικευμένα βιβλία-οδηγούς σπουδών, αλλά και ακούγοντας προσεκτικά τις αναλύσεις συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού.

2. Μην στηρίζεστε στις περσινές βάσεις και στις προβλέψεις των φετινών βάσεων για να ιεραρχήσετε τις προτιμήσεις σας ή για να βάλετε σε μια σειρά τις επιλογές σας. Ειδικά φέτος που εφαρμόζεται -μεταξύ άλλων- και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενδεχομένως να έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας και κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Προσπαθήστε περισσότερο να δημιουργήσετε πιθανά σενάρια και ένα δίκτυ ασφαλείας, υποθέτοντας ότι έχετε αρκετά περισσότερα / αρκετά λιγότερα μόρια για να ανοίξετε το εύρος των επιλογών σας. Εάν μια τέτοια διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη ή σύνθετη, αξιοποιήστε τα ειδικά λογισμικά που διατίθενται αυτή τη στιγμή και σας βοηθούν όχι μόνο στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού αλλά και να δημιουργήσετε πιθανά σενάρια τόσο με κριτήριο την ελάχιστη βάση εισαγωγής όσο και σημαντικές αυξομειώσεις μορίων με βάση το πεδίο σας ή τον τομέα σας!

3. Προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τι είναι σημαντικό για εσάς και να συνδυάσετε παραμέτρους. Θα ακούσετε πολλούς να αναφέρουν γενικά και αόριστα «κάνε αυτό που αγαπάς» ή «κάνε αυτό που σου αρέσει». Άλλοι να λένε «δεν επιλέγεις επάγγελμα, επιλέγεις σπουδές» και όμως η αλήθεια είναι πως κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν αρκούν τα ευχολόγια ή αοριστολογίες. Μπορεί να αγαπάς, για παράδειγμα, εξίσου την επιστήμη της Θεολογίας και την Επιστήμη της Φιλολογίας αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσεις και ποια από τις δυο έχει καλύτερη απασχολησιμότητα. Το να επιλέξεις μια επιστήμη που θα έχει ελάχιστες θέσεις εργασίας δυσχεραίνει πολύ τη διαδρομή σου… Από την άλλη, να επιλέξεις την Ιατρική αλλά να πιστεύεις πως δε θα γίνεις γιατρός αλλά κάτι άλλο πολύ μακριά από τα συναφή επαγγέλματα και τις συνδεόμενες ειδικότητες, σίγουρα δεν είναι μια αντιπροσωπευτική προοπτική της σχολής σου. Δεν κάνουμε από παντού τα πάντα ούτε επιλέγουμε σπουδές δίχως να ονειρευόμαστε ή να στοχεύουμε και σε κάποιο κλάδο! Εξάλλου, είναι αυτονόητο πως ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας μας συνδυάζει σπουδές και επάγγελμα.  Στόχος είναι να ανακαλύψεις τι θέλεις, να γνωρίζεις επακριβώς τις δυνατότητες που σου ανοίγονται και να πληροφορηθείς από ειδικούς επιστήμονες πως μπορείς να κινηθείς διεπιστημονικά στο μέλλον ώστε να σχεδιάσεις μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία, μια πορεία που, και θα ταιριάζει με εσένα και θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις!

3+1. Σχεδιάστε τη σταδιοδρομία σας κοιτώντας μπροστά και κάντε επιλογές με βάση το τι έρχεται όχι μόνο το τι βλέπετε. Σαφώς και δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια επακριβώς τι θα γίνει στην αγορά εργασίας τα επόμενα 10-20 χρόνια, Ωστόσο, έμπειροι ερευνητές και φορείς είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τις τάσεις σε πολλούς κλάδους, να εντοπίσουμε καινοτόμες εξειδικεύσεις και να τις παρουσιάσουμε στους μαθητές και στους γονείς. Από την άλλη, οι μαθητές πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το τι αναμένουμε στο μέλλον και ποια πεδία δείχνουν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στην επιστήμη και στην αγορά εργασίας. Έτσι, θα μπορώ να αντιληφθώ πως επιλέγοντας ένα πρόγραμμα σπουδών όπως π.χ. το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, το επέλεξα μεν γιατί μου ταιριάζει αλλά και γιατί θα μου δώσει σημαντικές γνώσεις να ασχοληθώ και με ένα δυναμικό πεδίο όπως η τρισδιάστατη πραγματικότητα ή η τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε από τους τομείς και τα πεδία που μας αρέσουν, ποια δείχνουν να μας προσφέρουν και ένα ευοίωνο μέλλον!

Σίγουρα, το να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου και να σχεδιάσεις από την ηλικία των 17-18 τα πρώτα σου βήματα δεν είναι και η ευκολότερη απόφαση. Εξάλλου δεν είναι και η τελική απόφαση! Σε αυτήν τη φάση, ο σκοπός είναι να «εξαργυρώσεις» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια και τα μόρια σου και να βάλεις γερά θεμέλια για τα επόμενα σου βήματα. Πριν χρόνια, αυτήν την απόφαση έπρεπε να τη λάβεις μόνος σου δίχως ουσιαστική βοήθεια. 

Ευτυχώς στις μέρες μας, εξειδικευμένοι επιστήμονες όπως ο Δρ Ταουσάνης Χρήστος και η επιστημονική του ομάδα διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να βοηθήσουν κάθε νέο άνθρωπο να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά του όνειρα. Να τον βοηθήσουν, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν με χιλιάδες παιδιά, να συμπληρώσει το δυσκολότερο μηχαγραφικό των τελευταίων ετών με τον ευκολότερο τρόπο και με τα καλυτέρα αποτελέσματα!

EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Αθήνα | Θεσσαλονίκη | Τρίπολη

210 220 2677 | 231 231 5181

www.employ.edu.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA