Τα αποσμητικά σώματος και χώρου, οι λακ μαλλιών, τα καθαριστικά τζαμιών και επίπλων, τα εντομοκτόνα και τα χρώματα σε σπρέι, ακόμη και τα εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα, αυξάνουν την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Ληντς της Αγγλίας, που δημοσιεύθηκε το ακαδημαϊκό περιοδικό Elementa-Science of the Anthropocene.
Διαβάστε ακόμη: Θα καταφέρουν οι εκλογές στη Γροιλανδία να αλλάξουν τον πλανήτη;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βρετανικού Sky News, οι ερευνητές εξέτασαν την εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), δηλαδή τις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε μια πλειάδα προϊόντων καθημερινής χρήσης σε μορφή σπρέι. Αυτό που ανακάλυψαν, είναι ότι μολονότι οι VOC είναι λιγότερο επιβλαβείς από τους χλωροφθοράνθρακες (οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τη βιομηχανία παραγωγής αερολυμάτων τη δεκαετία του 1980), εντούτοις, αυτές οι χημικές ουσίες (VOC) μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ποσότητα φωτοχημικής αιθαλομίχλης όταν συναντηθούν με το οξείδιο του αζώτου -μια άλλη βλαβερή χημική ένωση-, η οποία προκαλείται και αυξάνεται κατακόρυφα από τον ήλιο. «Και ενώ τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα θεωρούντο υπεύθυνα για τις περισσότερες εκπομπές VOC στη δεκαετία του 2000, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση καταλυτικών μετατροπέων στα οχήματα, έχει οδηγήσει σε ταχεία μείωση. Αλλά τα προϊόντα αεροζόλ, επιδεινώνουν το ίδιο ραγδαία -έως και χειρότερα- την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου», αναφέρει το Sky News.
Κάθε «ψιτ» και μόλυνση
Επί του παρόντος, οι VOC χρησιμοποιούνται περίπου στο 93% όλων των οικιακών και επαγγελματικών αερολυμάτων, ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές ζητούν τώρα τη χρήση λιγότερο επιβλαβών προωθητικών, καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς μπορούν τα αεροζόλ να μολύνουν τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλαστερ Λιούις, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Επιστήμης, και επικεφαλής της έρευνας, ο παγκόσμιος πληθυσμός χρησιμοποιεί πλέον περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δοχεία οικιακών αερολυμάτων ετησίως, το οποίο εκτιμάται ότι οδηγεί στην απελευθέρωση 1,3 εκατομμυρίων τόνων ατμοσφαιρικής ρύπανσης VOC.
«Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, κάτι που θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα οξυγόνου που αναπνέουμε, όσο και στη δραματική μείωση της “καθαρότητας” των προϊόντων που παράγει η γη και η κτηνοτροφία, ακόμη και εάν αυτά τα προϊόντα τελούν υπό αυστηρούς ελέγχους βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής. Δεδομένης της συμβολής των VOC στη ρύπανση του εδάφους από τον ίδιο τον αέρα, απαιτείται αναθεώρηση της διεθνούς πολιτικής και η συνεχής υποστήριξη των επιστημονικών ευρημάτων, που θεωρούν ως προτιμώμενη λύση, την αντικατάσταση όλων των προϊόντων οικιακών αερολυμάτων, με πιο βιώσιμες εναλλακτικές», τονίζει ο Λιούις.
Η θάλασσα είναι αυτή που θα μας σώσει
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του EuroNews διαβάζουμε: «Μια νέα φτηνή και απλή εναλλακτική λύση έχουν εδώ και λίγο καιρό στα χέρια τους οι αγρότες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Όσοι καλλιεργούν λαχανικά, αντί για χημικά και μυκητοκτόνα, θα μπορούν να βάλουν στα χωράφια τους ηλεκτρολυμένο νερό.
Χρησιμοποιείται ήδη ως απολυμαντικό στη βιομηχανία υγείας για πολλά χρόνια, και τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη γεωργία όσο και για καθημερινή οικιακή χρήση. Το ηλεκτρολυμένο νερό, παράγεται όταν περάσει ρεύμα σε αλατούχο νερό με στόχο τη δημιουργία υδροχλωρικού νατρίου, που είναι το πιο σύνηθες συστατικό των λευκαντικών, με σπουδαία χρήση εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία εναντίον των μικροβίων.
«Άμεσες εφαρμογές του ηλεκτρολυμένου νερού που μου έρχονται στο μυαλό, είναι ο περιορισμός των μολύνσεων του δέρματος και των μαλλιών, ο καθαρισμός του οικιακού εξοπλισμού, η απολύμανση και απεντόμωση εσωτερικών χώρων, μέχρι το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων», αναφέρει στο ρεπορτάζ του EuroNews η Κάριν Καντορέ, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Βελγίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.