Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Χανγκ Σον Ντονγκ - Hang Son Doong (Ο Ποταμός του Βουνού), το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, μας συστήνει με το σημερινό της Doodle η Google. Πρόκειται για ένα σπήλαιο του Βιετνάμ το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να - Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1991 από έναν ντόπιο αγρότη, τον Χο Χαν, αλλά αποκαλύφθηκε από μια βρετανική ομάδα το 2009 η οποία χρειάστηκε ένα χρόνο για να φτάσει στο τέλος του περασματος. Ο αγρότης συνήθιζε να επισκέπτεται το χώρο, μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Βιετνάμ, όταν ξαφνικά το έδαφος υποχώρησε κάτω από τα πόδια του και αποκαλύφθηκε η μαγεία που κρυβόταν εδώ και αιώνες. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και το διαπερνά υπόγειος ποταμός από τον οποίο προέρχεται και το όνομά του.

Το Ντιρ Κέιβ έχει διαστάσεις 91 επί 91 μέτρα, αλλά έχει μήκος 1,6 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με το Σον Ντοόνγκ που έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, ύψος 200 μέτρα και 150 μέτρα πλάτος. Οι τεράστιες διαστάσεις του σπηλαίου δημιούργησαν συνθήκες έτσι ώστε να αναπτυχθούν σταλαγμίτες ύψους 70 μέτρων, που σήμερα θεωρούνται υψηλότεροι στον κόσμο. Τα μαργαριτάρια που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είχαν το μέγεθος μιας μπάλας του μπέιζμπολ – μέγεθος που δεν συναντάται συχνά.

Το Χανγκ Σον Ντονγκ είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλο γνωστό σπήλαιο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είχε σχηματιστεί πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι και την ανακάλυψή του οι ντόπιοι δεν έμπαιναν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ο λόγος ήταν ότι το σφύριγμα του ανέμου συνδέονταν με ένα τρομακτικό θόρυβο που ήταν αποτρεπτικό για την εξερεύνηση του. Επιπρόσθετα ήταν αρκετά απότομη και η κάθοδος του.

Στο εσωτερικό του επικρατεί ένα μικρόκλιμα, που ζουν διάφορα είδη ζώων και σχηματίζονται σταλαγμίτες. Οι σταλαγμίτες που έχουν δημιουργηθεί είναι ύψους 70 μέτρων και θεωρούνται με τη σειρά του οι υψηλότεροι στον κόσμο.

Το σπήλαιο παράγει δικά του σύννεφα βροχής και μάλιστα στη πάροδο του χρόνου είχαν δημιουργηθεί ξηρές και υγρές περίοδοι. Διαθέτει μάλιστα και τη δική του ζούγκλα. Οι εξερευνητές ονόμασαν την ζούγκλα «Κήπο της Εδέμ». Σε κάποια σημεία έχει καταρρεύσει η οροφή, με τις ακτίνες του ηλίου να καταφέρνουν να εισχωρήσουν μέσα στο σπήλαιο με άμεσο αποτέλεσμα την ανάπτυξη φυτών αλλά και δέντρων. Μάλιστα συμβαίνει όταν είσαι 3 με 4 χιλιόμετρα μέσα στο σπήλαιο.

Πολλοί θεωρούν ότι το σπήλαιο επισκέπτονται λιγότερα άτομα από ότι κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ. Το 2019 Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν ένα νέο υποβρύχιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ συνδέει το σπήλαιο με μια άλλη μεγάλη σπηλιά την Hang Thung. Έχει έκταση 38,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η νέα σπηλιά είναι μεγέθους 1,6 κυβικών μέτρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA