Μενού
melisses
Μέλισσες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), σε μία προσπάθεια που καταβάλλουν για να βάλουν «φρένο» στον περιορισμό του αριθμού των μελισσών ανά τη Γη, ενέκριναν το πρώτο εμβόλιο που θα δώσει «ανάσα» στον πληθυσμό των πολύτιμων εντόμων. Το εμβόλιο κατασκευάστηκε, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, για να περιορίσουν την αμερικάνικη συψηγονία, μία βακτηριακή πάθηση που αποδυναμώνει κυρίως τις αποικίες, προσβάλλοντας τις προνύμφες των μελισσών.

Την έγκριση για την άδεια υπό όρους του εμβολίου φέρεται να έδωσε το αντίστοιχο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA), σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία και κατασκεύασε το εμβόλιο. Η CEO της εταιρείας, Annette Kleiser, ανέφερε ότι το εμβόλιο θα έχει επαναστατικό ρόλο στην προστασία των μελισσών.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο λειτουργεί με την εισαγωγή μιας ανενεργής έκδοσης του βακτηρίου της αμερικανικής συψηγονίας στον βασιλικό πολτό που χορηγείται στη βασίλισσα, οι προνύμφες της οποίας αναμένεται να αποκτήσουν στη συνέχεια ανοσία. Η κατασκευή του εμβολίου κρίθηκε αρκετά σημαντική, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται ετήσια μείωση των αποικιών μελισσών από το 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Η ασθένεια της αμερικανικής συψηγονίας αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τους μελισσοκόμους, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν έχει θεραπεία. Η μόνη μέθοδος θεραπείας απαιτεί την καύση της αποικίας των μολυσμένων μελισσών μαζί με τις κυψέλες και τον εξοπλισμό και τη θεραπεία των γειτονικών αποικιών με αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής, σε αυτό το σημείο αναμένεται να πρωτοστατήσει το νέο εμβόλιο, το οποίο θα περιέχει μια ανενεργή εκδοχή του βακτηρίου που προκαλεί τη βακτηριακή πάθηση, το Paenibacillus larvae.

Τα βακτήρια ενσωματώνονται στην τροφή βασιλικού πολτού, που χορηγείται από τις εργάτριες μέλισσες στη βασίλισσα, η οποία στη συνέχεια καταπίνει την τροφή και διατηρεί μέρος του εμβολίου στις ωοθήκες της, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία ειδικεύεται στην υγεία των εντόμων και την ανοσολογία. Λέει ότι αυτό δίνει στις προνύμφες των μελισσών ανοσία στην ασθένεια καθώς εκκολάπτονται και μειώνει τους θανάτους από την ασθένεια.

Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία «συναρπαστική βοήθεια για τους μελισσοκόμους», ανέφερε σε δήλωσή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Μελισσοκόμων της Καλιφόρνιας, Trevor Tauzer, ο οποίος και πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να αποτρέψουμε μια μόλυνση στις κυψέλες μας, μπορούμε να αποφύγουμε δαπανηρές θεραπείες και να εστιάσουμε σε άλλα σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των μελισσών μας».

Οι απειλές που βιώνουν οι μέλισσες

Το USDA αναφέρει σχετικά με τις απειλές που βιώνουν οι μέλισσες ότι - πέρα από τη βακτηριακή πάθηση που προαναφέρθηκε - αρκετοί είναι οι παράγοντες, που απειλούν την υγεία των μελισσών, όπως τα παράσιτα και οι ασθένειες που φέρουν, καθώς και το φαινόμενο που ονομάζεται «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικιών», το οποίο συμβαίνει όταν οι εργάτριες μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη και αφήνουν πίσω τους τη βασίλισσα.

Οι επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, είναι υπεύθυνοι για το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA