Μενού
klimatiki allagi
Κλιματική Αλλαγή | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Σάββατο (22/4) εορτάζεται ανά τον κόσμο και επίσημα η 52η επέτειος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, κατά βάση, για την αντιμετώπιση ενός από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια, την κλιματική αλλαγή. Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, και το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα, σε μία προσπάθεια για περισσότερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την κλιματική αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα ανακαλύφθηκε και θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1970 στις ΗΠΑ από έναν γερουσιαστή του Ουισκόνσιν, ο οποίος οργάνωσε μια εθνική διαδήλωση για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Euronews έγινε η μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία της ανθρωπότητας με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους. Σήμερα, οι εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 193 χώρες για να διαμαρτυρηθούν, να φροντίσουν για το περιβάλλον και να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.

Με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, τις προειδοποιήσεις για κλιματική καταστροφή και τις επικείμενες συνέπειές της, μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κανείς ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν περιστατικά που καταγράφηκαν από μερικούς «πράσινους ήρωες», οι οποίοι και ανέλαβαν δράση το 2022 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία για τη διάσωση ορεινών μαϊμούδων στη Βραζιλία

Στη νοτιοανατολική Βραζιλία, η κατάσταση είναι από τις πιο δύσκολες στη Γη, καθώς η καταστροφή του «πνεύμονα» οξυγόνου του Αμαζονίου έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές. Αξιο αναφοράς είναι ότι η κυβέρνηση Λούλα εκλέχθηκε συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, στο κυβερνητικό της πρόγραμμα και την προστασία του δάσους. Την ίδια ώρα, όμως, το εμπόριο κατοικίδιων ζώων έχει θέσει δύο είδη μικροσκοπικών ορεινών πιθήκων σε κίνδυνο εξαφάνισης. Ο λόγος για τα είδη μαρμότας που εισάγονται από άλλα μέρη της χώρας, και προκαλούν προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, ανταγωνίζονται με τα άλλα ζώα για το βιότοπο, την τροφή και, κυρίως, τους συντρόφους τους.

Τα υβρίδια μεταξύ των διαφορετικών ειδών θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εξαφάνιση της μοναδικής γενετικής των ορεινών μαρμότων. Τώρα οι ειδικοί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του προγράμματος προστασίας των ορεινών μαρμότων Rodrigo Salles de Carvalho, προσπαθούν να τα επαναφέρουν από το χείλος της εξαφάνισης.

Ο Ιταλός ψαράς που εμποδίζει μέσω της τέχνης την παράνομη αλιεία

Η υπεραλίευση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αφορμές για την εξαφάνιση της θαλάσσιας ζωής σε αρκετές χώρες και μεταξύ αυτών και στην Ιταλία. Οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και ένας Ιταλός ψαράς από την Τοσκάνη. Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος για τον Paolo Fanciulli, ο οποίος ψαρεύει στις ακτές της Τοσκάνης, στην Ιταλία, για περισσότερα από 40 χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, άρχισε να παρατηρεί τα σημάδια της παράνομης αλιείας με τράτες και αισθάνθηκε υποχρεωμένος να δράσει.

Ειδικότερα, κατά μήκος ενός τμήματος της ακτής της Τοσκάνης, κοντά στην πόλη Ταλαμόνε, πέτρινα γλυπτά βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας. Τα μαρμάρινα έργα δεν βρίσκονται εκεί για αισθητικούς λόγους,, αλλά τοποθετήθηκαν από ψαράδες που ανησυχούσαν ότι οι επιβλαβείς πρακτικές θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ζωή της περιοχής. «Καταστρέφονταν η θάλασσα και ο τρόπος ζωής μου», λέει ο Fanciulli στο Euronews, προσθέτοντας: «Αν πεθάνει η θάλασσα, πεθαίνει και ο ψαράς. Δεν μπορείς μόνο να παίρνεις, πρέπει να δίνεις κιόλας».

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως μέσο για τη διαμαρτυρία "House of Fish", γεννήθηκε ένα υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής.

Η 17χρονη που πήγε στο δικαστήριο την κυβέρνηση της Αυστραλίας

Η Anjali Sharma είναι μία από τις οκτώ μαθήτριες, που προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, έκαναν τα αυστραλιανά δικαστήρια να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά από την κλιματική αλλαγή. Τον περασμένο μήνα, έχασαν την υπόθεση στην έφεση που άσκησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και αυτή η ευθύνη απέναντι στους νέους, για την οποία είχαν εργαστεί τόσο σκληρά, ανατράπηκε.

Παρόλα αυτά, η Sharma και οι συνάδελφοί της υπέρμαχοι της κλιματικής δικαιοσύνης δεν υποχωρούν. Λένε ότι αυτός ο αγώνας είναι μόνο η αρχή και, αν μη τι άλλο, δείχνει πώς η Αυστραλία έχει γίνει ο "κλιματικός παρίας του κόσμου".

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA