Μενού
Κλιματική Αλλαγή
Κλιματική Αλλαγή | EPA/HARISH TYAGI/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η θερμοκρασία της Γης ανέβηκε, για λίγο, πάνω από το ανώτατο, κρίσιμο, όριο που έχει θέσει η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Την Παρασκευή (17/11) η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανοποίηση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που μοιράστηκε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Ειδικότερα, η Μπέρτζες ανέφερε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες την Παρασκευή ήταν κατά μέσο όρο 1,17 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, καθιστώντας τη μέρα τη θερμότερη 17η Νοεμβρίου που έχει καταγραφεί ποτέ. Αλλά, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα σε μεγάλη κλίμακα και να μεταβάλλει το φυσικό κλίμα της Γης, η θερμοκρασία ήταν 2,06 βαθμούς θερμότερη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, εδώ και δεκαετίες, ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον πλανήτη και τα οικοσυστήματά του.

Το όριο ξεπεράστηκε για λίγη ώρα και δεν σημαίνει πως θα γίνει μόνιμη πραγματικότητα, αλλά χαρακτηρίζεται ως σύμπτωμα της ολοένα και αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη. Αποτελεί, επίσης, ένδειξη για μια πιο μακροπρόθεσμη κατάσταση, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα είναι δύσκολο - σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο - να αναστραφούν.

«Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν πάνω από 2°C, πάνω από τα επίπεδα του 1850-1900 (ή τα προβιομηχανικά), στους 2,06°C» ανέφερε η επιστήμονας. 

Το περιστατικό κατεγράφη περίπου δύο εβδομάδες πριν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου θα γίνει απολογισμός της προόδου από την περίοδο που συνήφθη η Συμφωνία του Παρισιού. 

Η επιστήμονας ξεκαθάρισε στο CNN πως η πρόσκαιρη άνοδος άνω των 2 βαθμών Κελσίου δεν παραβιάζει τα συμφωνηθέντα του Παρισιού, αλλά «αναδεικνύει πώς προσεγγίζουμε αυτά τα διεθνώς συμφωνημένα όρια». 

Τα δεδομένα του Copernicus είναι προκαταρκτικά και θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιβεβαιωθούν με πραγματικές παρατηρήσεις.

Ο Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε πως το συμβάν «υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» και συμπλήρωσε πως αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που θα βρεθεί ο κόσμος αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα, κάτι που σημαίνει ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε στο Παρίσι μπορεί να αποτελέσει άπιαστο όνειρο. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA