Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα, λόγω της έντονης ζέστης που επικρατεί από νωρίς στη χώρα και της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια καταγραφών του προγράμματος «ΑΡΧΕΛΩΝ» που εντοπίστηκαν φωλιές των καρέτα από τις 11 και 12 Μαΐου, στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, σε παραλίες της Πελοποννήσου και της Κρήτης» δήλωσε στο Ράδιο 98,4 ο Γιώργος Βράμπας, υπεύθυνος του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην Κρήτη.

 «Η υψηλή θερμοκρασία είναι εκείνη που επηρεάζει το αν μια χελώνα θα είναι θηλυκή ή αρσενική, καθώς άνω των 27,7 βαθμών Κελσίου τα χελωνάκια είναι θηλυκά», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του προγράμματος.

«Η αναδρομή σε χρονοσειρές δεδομένων από τα προηγούμενα έτη επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά βρέθηκε φωλιά τόσο νωρίς τον Μάιο στον κόλπο του Λαγανά», ανέφερε και η Αλίκη Παναγοπούλου PhD, υπεύθυνη Ερευνητικών Θεμάτων του «ΑΡΧΕΛΩΝ».

«Προσοχή στα χελωνάκια» 

Έκκληση απηύθυνε ο Γιώργος Βράμπας στους πολίτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στις παραλίες, παροτρύνοντας τους σε περίπτωση που δουν τα μικρά χελωνάκια να κατευθύνονται προς τη θάλασσα τις ζεστές ώρες της ημέρας, να τα βοηθήσουν ανανεώνοντας τη ζεστή άμμο ώστε να προσεγγίσουν μόνα τους το νερό και να τους κάνουν σκιά με μια πετσέτα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι θαλάσσιες χελώνες είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Η θερμοκρασία επηρεάζει τον κύκλο ζωής των συγκεκριμένων ζώων επηρεάζοντας την αναπαραγωγή τους. Ακόμη, σχολίασαν πως το φετινό ξεκίνημα της ωοτοκίας νωρίτερα, ίσως λειτουργεί ως μηχανισμός προσαρμογής των χελωνών, ώστε να αποφύγουν τις πολύ ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση του κλίματος το 2023, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις θάλασσες της Ευρώπης. Ενδεικτικά, τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σημειώθηκαν θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 5,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές. 

Οι ωκεανοί θεωρούνται μια πολύτιμη πηγή θερμότητας για το κλιματικό σύστημα του πλανήτη, καλύπτοντας τα 2/3 της επιφάνειας της γης ενώ έχουν απορροφήσει το 90% της παραπάνω θερμότητας που προκαλείται από ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου. Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς οι αλλαγές στη θερμοκρασία των ωκεανών είναι ικανές να οδηγήσουν σε μαζικούς θανάτους θαλάσσιων ειδών και αλλαγές στους βιοτόπους.

Η μετακίνηση της ωοτοκίας είχε προβλεφθεί από το 2016 βάσει των στοιχείων των ερευνών για την κλιματική αλλαγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA