Μενού
Ένα από τα επηρεασμένα ποτάμια
Ένα από τα επηρεασμένα ποτάμια | Youtube
  • Α-
  • Α+

Δεκάδες από τα πιο απομακρυσμένα ρέματα και ποτάμια της Αλάσκας αλλάζουν χρώμα από ένα κρυστάλλινο μπλε σε ένα θολό πορτοκαλί, ένα φαινόμενο που είχε μείνει ανεξήγητο μέχρι πρότινος.

Όπως ενημερώνει όμως το phys.org, νέα έρευνα ήρθε να εξηγήσει τεκμηριωμένα τα αίτια αυτού του αποχρωματισμού, βρίσκοντας πως θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ορυκτών που εκτίθενται από την απόψυξη του μόνιμου παγετού.

Για πρώτη φορά, ερευνητές από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και άλλα ιδρύματα πραγματοποίησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε μερικά από τα επηρεασμένα ποτάμια, εντοπίζοντας 75 τοποθεσίες όπου εμφανιζόταν το φαινόμενο.

Το λιώσιμο του μόνιμου παγετού και οι επιπτώσεις

Αυτά τα υποβαθμισμένα ποτάμια και ρέματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο πόσιμο νερό και την αλιεία στις λεκάνες απορροής της Αρκτικής καθώς το κλίμα αλλάζει, είπαν οι ερευνητές.

«Όσο περισσότερο ερευνούσαμε, αρχίσαμε να παρατηρούμε όλο και περισσότερα πορτοκαλί ποτάμια και ρυάκια», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jon O'Donnel. 

Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες όπου τα νερά μοιάζουν με χυμό πορτοκαλιού. Αυτά τα πορτοκαλί ρυάκια μπορεί να είναι προβληματικά τόσο από την άποψη ότι είναι τοξικά, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσουν τη μετανάστευση των ψαριών στις περιοχές αναπαραγωγής τους».

«Τα μολυσμένα αυτά ποτάμια είναι τόσο μεγάλα που μπορούμε να τα δούμε από το διάστημα», δήλωσε ο Brett Poulin, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο Davis.

Ο Poulin, του οποίου η τεχνογνωσία είναι στη χημεία του νερού, σκέφτηκε ότι η απόχρωση έμοιαζε με αυτό που συμβαίνει με την αποστράγγιση ορυχείων με οξύ, αν και κανένα ορυχείο δεν βρίσκεται κοντά σε κανένα από τα χαλασμένα ποτάμια.

Μια υπόθεση είναι ότι ο μέχρι πρότινος μόνιμος πάγος της Αλάσκας αποθηκεύει ορυκτά, και καθώς το κλίμα θερμάνθηκε, τα μέταλλα που κάποτε ήταν παγιδευμένα εκτέθηκαν σε νερό και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση οξειδίων.

Τα επηρεασμένα ποτάμια βρίσκονται σε ομοσπονδιακά εδάφη που διαχειρίζονται το Γραφείο Διαχείρισης Γης, η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής, καθώς και εντός των ορίων των εθνικών πάρκων Gates of the Arctic και Kobuk Valley.

Τα τοξικά μέταλλα

Μερικά δείγματα από τα μολυσμένα νερά καταγράφουν pH 2,3 (έντονα όξινο) σε σύγκριση με το μέσο pH 8 (ελαφρά βασικό) για αυτά τα ποτάμια.

Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένα ορυκτά διαβρώνονται, με αποτέλεσμα εξαιρετικά όξινες και διαβρωτικές συνθήκες που απελευθερώνουν πρόσθετα μέταλλα. Έχουν μετρηθεί αυξημένα ή υψηλά επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου, νικελίου, χαλκού και καδμίου.

«Βλέπουμε πολλά διαφορετικά είδη μετάλλων σε αυτά τα νερά», είπε ένας εκ των ερευνητών. «Ένα από τα κυρίαρχα μέταλλα είναι ο σίδηρος. Αυτός είναι που προκαλεί την αλλαγή χρώματος».

Οι ερευνητές βρίσκονται στο δεύτερο έτος μιας τριετούς επιχορήγησης με στόχο να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο νερό, να μοντελοποιήσουν ποιες άλλες περιοχές ενδέχεται να κινδυνεύουν και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις για το πόσιμο νερό και τα αλιευτικά αποθέματα.

«Υπάρχουν πολλές συνέπειες. Καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, ο μόνιμος πάγος θα συνεχίσει να λιώνει και έτσι όπου υπάρχουν τέτοιοι τύποι ορυκτών, υπάρχει πιθανότητα τα ρυάκια να γίνουν πορτοκαλί και να υποβαθμιστούν όσον αφορά την ποιότητα του νερού», προειδοποίησαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA