Μενού
Κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Μία εικόνα από το καταστορφικό μέλλον, σε περίπτωση που δεν μπει «φρένο» στην κλιματική αλλαγή, παρείχε έρευνα επιστημόνων που κατασκεύασαν μία προσομοίωση «φαινομένου θερμοκηπίου», το οποίος όμως «τρέχει» ανεξέλεγκτα.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας και της προσομοίωσης, υπογράμμισαν μάλιστα πως η Γη μπορεί να μετατραπεί σε «ακατοίκητη κόλαση», όπως είναι ακριβώς η Αφροδίτη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Μάλιστα, οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η Daily Mail, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διευκρινίζοντας πως «ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη θα μπορούσε να απέχει μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια».

Κλιματική αλλαγή: Το πλαίσιο της έρευνας

Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό πλαίσιο, επικεφαλής της μελέτης τοποθετήθηκαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE), η οποία έγινε σε συνεργασία μαζί με τα γαλλικά εργαστήρια CNRS στο Παρίσι και το Μπορντό

Μεταξύ άλλων, από την προσομοίωση, προειδοποιούν για «εξάτμιση των ωκεανών της Γης κα για δραμτική αύξηση της παγκόσμιας, επιφανειακής θερμοκρασίας». 

«Αυτή η κλιματικά ασταθής μετάβαση διαχωρίζει δύο πληθυσμούς πλανητών, τους εύκρατους πλανήτες και τους θερμούς πλανήτες» αναφέρουν στην έρευνά τους.

Κλιματική αλλαγή: Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Προσθέτουν, επίσης, πως «αυτό είναι ένα από τα διάφορα σενάρια που προορίζονται να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ της Γης και της πρώιμης Αφροδίτης. Η κατανόηση του ανεξέλεγκτου φαινομένου του θερμοκηπίου είναι κομβικής σημασίας για την αξιολόγηση της διαφορετικής εξέλιξης της Αφροδίτης και της Γης». 

«Η Αφροδίτη είναι γνωστή ως ο "κακός δίδυμος" της Γης, επειδή είναι επίσης βραχώδης και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, αλλά η μέση θερμοκρασία της επιφάνειάς της ανέρχεται στους 465 βαθμούς Κελσίου» συνεχίζουν οι ερευνητές. 

«Χάρη στην πυκνή ατμόσφαιρά της, η Αφροδίτη είναι ακόμη πιο ζεστή από τον πλανήτη Ερμή, παρόλο που ο τελευταίος βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στον ήλιο» υπογραμμίζουν.

Οι επιστήμονες, συνεχίζοντας, τονίζουν πως εξαιτίας της θερμής επιφάνειας της Αφροδίτης, μπορεί να γίνει διακριτή στη Γη από την ελαφριά κιτρινωπή της απόχρωση. «Λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο ως μία ορατή προειδοποίηση για το τι μπορεί να γίνει στον πλανήτη μας» προσθέτουν οι ερευνητές.

Κλιματική αλλαγή: Ο ρόλος των υδρατμών

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν πως «ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκληθεί από υδρατμούς». 

Ο κόσμος ήδη θερμαίνεται λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, λόγω της εξάτμισης των ωκεανών. «Και παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, οι υδρατμοί είναι ένα φυσικό αέριο του θερμοκηπίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Οι υδρατμοί εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία, που απορροφάται από τη Γη, να επανεκπέμπεται προς το διάστημα, παγιδεύοντας τη θερμότητα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «σαν κουβέρτα διάσωσης των σωμάτων ασφαλείας». 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνει περαιτέρω την εξάτμιση των ωκεανών και με τη σειρά του τροφοδοτεί περαιτέρω την ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα. 

«Υπάρχει ένα κρίσιμο όριο για αυτή την ποσότητα υδρατμών, και ξεπερνώντας το, ο πλανήτης δεν θα μπορεί πλέον να ψύχεται και να διατηρεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς τη θερμοκρασία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Guillaume Chaverot

«Από εκεί και πέρα, τα πάντα παρασύρονται μέχρις ότου οι ωκεανοί καταλήξουν να εξατμιστούν πλήρως και η θερμοκρασία ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο» συνέχισε. 

Με βάση τα νέα κλιματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια πολύ μικρή αύξηση της ακτινοβολίας από τον ήλιο θα οδηγούσε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της Γης, κατά μερικές μόνο δεκάδες βαθμούς.

«Αυτό θα ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί αυτή η μη αναστρέψιμη ανεξέλεγκτη διαδικασία στη Γη και να γίνει ο πλανήτης μας τόσο αφιλόξενος όσο η Αφροδίτη» υποστηρίζουν καταληκτικά οι επιστήμονες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA