Μενού
Ο σχηματισμός «σχεδίας» των κόκκινων μυρμηγκιών
Ο σχηματισμός «σχεδίας» των κόκκινων μυρμηγκιών | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ένα νέο βίντεο από την Αυστραλία επιβεβαίωσε τον τρομακτικό τρόπο με τον οποίο τα επικίνδυνα κόκκινα μυρμήγκια σχηματίζουν «σχεδίες» ως πλωτό μεταφορικό μέσο, αλλά και για να επιβιώνουν όταν οι φωλιές τους πλημμυρίζουν, όπως μετέδωσε το BBC.

Τα λεγόμενα «κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς» θεωρούνται το πιο επιβλαβές παρείσακτο είδος της Αυστραλίας, καθώς προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στην ανυπεράσπιστη χλωρίδα, πανίδα αλλά και στις αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ μπορούν να σκοτώσουν έναν ενήλικα σε δευτερόλεπτα αν επιτεθούν συντονισμένα.

Μυρμηγκοφωλιά; Μάλλον μεραρχία

Γνωστά ως «κόκκινα» λόγω του χρώματός τους, και «της φωτιάς» λόγω του αβάσταχτου τσιμπήματός τους, που προκαλεί μία οξεία αίσθηση καψίματος, τα μυρμήγκια αυτά είναι επίσης γνωστά για τον απίστευτο συντονισμό τους.

Μπορούν να συνεργάζονται για να σκοτώνουν θηράματα εκατοντάδες φορές το μέγεθός τους, να αναδιαμορφώνουν το τοπίο και να δημιουργούν με τα σώματά τους «ζωντανά» εργαλεία όπως κλιματσίδες και «σχεδίες» για να φτάνουν σε απροσπέλαστα μέρη.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που μοιράστηκε το βρετανικό μέσο, αποκαλύπτεται πώς αυτά τα πολυμήχανα έντομα κατάφεραν να επιβιώσουν από τις σαρωτικές πλημμύρες που βίωσε πρόσφατα η Αυστραλία. Όταν απειλούνται από νερό, ομάδες μυρμηγκιών σχηματίζουν ενστικτωδώς ένα πλέγμα ενώνοντας τα πόδια τους, πάνω στο οποίο πατάνε τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας. 

Ακόμα πιο απίστευτα, χρησιμοποιούν τα αυγά και τις προνύμφες τους στη μέση της κατασκευής, καθώς τα σώματά τους είναι μερικώς αδιάβροχα και πλευστά. Ταυτόχρονα, δεν κινδυνεύουν από πνιγμό, καθώς το σώμα τους είναι γεμάτο με μικροσκοπικούς αναπνευστικούς πόρους.

Ενδημικοί στη Νότια Αμερική, οι κόκκινοι «εισβολείς» εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Κουίνσλαντ το 2001, και έκτοτε έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό εντός των συνόρων της πολιτείας. Το πώς έφτασαν στην Αυστραλία παραμένει μυστήριο, αλλά πιστεύεται ότι ήρθαν πιθανότατα μέσω κοντέινερ από τις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2023, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι αρκετές νέες φωλιές μυρμηγκιών είχαν εντοπιστεί στη Νέα Νότια Ουαλία, πέρα από τα σύνορα του Κουίνσλαντ για πρώτη φορά, με τους πολιτικούς φορείς να ενισχύουν την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA