Η Ελληνιστική περίοδος παραμένει το παραγνωρισμένο παιδί της ελληνικής ιστορίας, όντας μια γέφυρα ανάμεσα στην κλασική Ελλάδα και την ανάδυση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και του Βυζαντίου.
Στο σημερινό podcast του Reader για την ελληνική ιστορία συμμετέχει ο καθηγητής στο περίφημο ερευνητικό κέντρο Institute for Advanced Study κ. Άγγελος Χανιώτης. Ένας από τους επιφανέστερους μελετητές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, ο κ. Χανιώτης εξηγεί στο πρόσφατο βιβλίο του «Η εποχή των κατακτήσεων – Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό» πως ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοι του δημιούργησαν με τις κατακτήσεις τους ένα νέο κόσμο γεμάτο συγκρούσεις, μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και αλληλεπίδραση πολιτισμών από τη μια άκρη του τότε γνωστού κόσμου στην άλλη - μια πρώιμη μορφή παγκοσμιοποίησης που οι αρχαίοι ιστορικοί ονόμασαν«συμπλοκή». Παράλληλα, η εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού έθεσε τις βάσεις για μια «Ελληνιστική Οικουμένη» στην οποία πάτησαν η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ο Χριστιανισμός και μετέπειτα το Βυζάντιο για να μεγαλουργήσουν.
Ποιοί ήταν όμως οι αρχαίοι Μακεδόνες και ποιά η θέση τους στον αρχαίο ελληνικό κόσμο; Πώς αντιμετώπιζαν τις Μακεδονικές ελίτ οι κατακτημένοι λαοί στα ελληνιστικά χρόνια; Γιατί οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν καταφεραν να κρατήσουν την αυτοκρατορία του ενωμένη; Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ο πρώτος προφήτης της παγκοσμιοποίησης; Γιατί η Δημοκρατία μετατράπηκε σε ένα ανούσιο θέαμα; Τί αποτελέσματα είχε η πρώτη συνάντηση του Ελληνισμού με τον Ινδικό και τον Κινέζικο πολιτισμό, καθώς και τον Ιουδαϊσμό; Πότε εμφανίζονται τα πρώτα σπαράγματα μονοθεϊσμού; Τέλος, τί σημαίνει να είναι κανείς «Έλληνας» σε μια περίοδο όπου όλοι - ή σχεδόν όλοι - εξελληνίζονται;
Ακούστε το νέο επεισόδιο τώρα:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.