Η 28η Οκτωβρίου 1940 και ο Ελληνοϊταλικος πόλεμος που ακολούθησε αποτελούν μία από τις ελάχιστες συγκυρίες στην ιστορία της χώρας μας που ο ελληνικός λαός στάθηκε ενωμένος ενάντια σε έναν κοινό εχθρό. Στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες αλλά και δραματικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, με τις ελληνικές δυνάμεις να αντιστέκονται επιτυχώς στο Καλπάκι και κατόπιν να περνούν στην αντεπίθεση, απωθώντας τις ιταλικές δυνάμεις στην Αλβανία.
Στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας μας με την Δρ. Μαρίνα Πετράκη για το podcast του Reader για την 28η Οκτωβρίου, ιστορικό που έχει ασχοληθεί όσο κανείς άλλος στη σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά και την ελληνική συμμετοχή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συζητάμε για το ΟΧΙ και την αποτίμηση του σήμερα από τους σύγχρονους ιστορικούς. Μέλος του Βρετανικού Institute of Historical Research, έχει συγγράψει αρκετές μονογραφίες σχετικά με την περίοδο, όπως «Ο Μύθος του Μεταξά: Δικτατορία και προπαγάνδα στην Ελλάδα», «1940 - Ο άγνωστος πόλεμος: Η ελληνική πολεμική προσπάθεια στα μετόπισθεν», «Βρετανική πολιτική και προπαγάνδα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο», «Ο Ιωάννης πίσω από τον Μεταξά», «Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη - Η συμμετοχή της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στην Ιταλία, 1944».
Πώς φτάσαμε στον πόλεμο; Τελικά, ποιός είπε το περίφημο ΟΧΙ και πώς; Γιατί τάχθηκε η Ελλάδα με τους Συμμάχους και ειδικά τη Βρετανία; Μπορούσε η χώρα μας να μείνει έξω από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποιός ήταν ο ρόλος της προπαγάνδας και του ραδιοφώνου; Πώς νικήσαμε την Ιταλία; Πώς ήταν ο πόλεμος στα μετόπισθεν; Ο θάνατος του Μεταξά, οι θεωρίες συνωμοσίας η διάδοχος κατάσταση - γιατί δεν είχε ορίσει κάποιον διάδοχο; Ποιά είναι η κληρονομιά του ΟΧΙ και η αποτίμηση του Ιωάννη Μεταξά και του καθεστώτος του από τους ιστορικούς σήμερα;
Διαβάστε ακόμη: «Με ένα τηλέφωνο έκανε ό,τι ήθελε»: Ο πανίσχυρος Έλληνας επιχειρηματίας της Κατοχής
Ακούστε το νέο επεισόδιο τώρα:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.