Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεξικό, Παγκόσμιο Κύπελλο 1970. Η Εθνική Βραζιλίας, η θρυλική ομάδα του Πελέ κατακτά το τρίτο της τρόπαιο και περνάει από τα βιβλία της Ιστορίας του ποδοσφαίρου στη σφαίρα του μύθου. 

Διαβάστε ακόμα: 11 αλησμόνητες φωτογραφίες από Μουντιάλ

Γράφει ο Εντουάρνο Γκαλεάνο για τον Πελέ: «Όταν εκτελούσε φάουλ, οι αντίπλαοι που σχημάτιζαν τείχος ήθελαν να σταθούν ανάποδα, με το πρόσωπο στραμμένο προς το τέρμα για να μη χάσουν το γκολ». Αυτός ήταν ο Πελέ κι αυτή η Εθνική Βραζιλίας του ’70: «Θα έπρεπε να απαγορευτεί ένα τόσο ωραίο ποδόσφαιρο»…

Στον τελικό του σταδίου Αζτέκα, στις 21 Ιουνίου, η Βραζιλία των Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Κάρλος Αλμπέρτο, Ριβελίνο συνέτριψε 4-1 την Ιταλία του Μπονισένια, του Φακέτι, του Ματσόλα, του Τζίτζι Ρίβα. Το Μεξικό έζησε από κοντά τη στέψη του βασιλιά Πελέ και έμελλε να ζήσει 16 χρόνια μετά, τη στέψη και του Μαραντόνα

https://www.youtube.com/watch?v=u4pGASQz74k

Η πορεία προς το Κυπελλο

Η Βραζιλία νίκησε και στα έξι παιχνίδια που έδωσε στα προκριματικά απέναντι σε Κολομβία, Βενεζουέλα, Παραγουάη με γκολ 23-2, αλλά και τα έξι που έδωσε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο προπονητής των Βραζιλιάνων, Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος που κατακτά Μουντιάλ ως ποδοσφαιριστής (1958, 1962), και ως προπονητής (1970). (Το πέτυχε λίγα χρόνια μετά και ο Φραντς Μπεκεμπάουερ).

Ο Πελέ σκόραρε στο 18’, μετά το γύρισμα του Ριβελίνο, ανοίγοντας το σκορ στον τελικό, αλλά πριν τη λήξη του ημιχρόνου (37’) ο Μπονινσένια ισοφάρισε. Με το σκορ στο 1-1 το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε, για να παρακολουθήσουν τελικά όλοι την κατάρρευση της «σκουάντρα ατζούρα», μπροστά στην κλάση των αντιπάλων τους. Ζέρσον (66’), Ζαϊρζίνιο (71’) και Κάρλος Αλμπέρτο (86’) διαμόρφωσαν το τελικό 4-1.

Ο Πελέ αναλήφθηκε στους ουρανούς, οι Βραζιλιάνοι πετούσαν στα σύννεφα και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο προσκυνούσε τους 11 Θεούς του. Για να πούμε την αλήθεια, δίχως υπερβολές και εντυπωσιακά επίθετα σμιλεμένα από το καλέμι του χρόνου: Εκείνη η ομάδα ήταν η καλύτερη που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα του κόσμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA