Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία ημέρα που μπήκαν... 14 γκολ σε δύο αγώνες (!), μεγάλοι κερδισμένοι ήταν η Ισπανία και η Ελβετία, με τους Ιβηρες να αποκλείουν την Κροατία μετά από μία μεγάλη μάχη στην παράταση, ενώ οι Ελβετοί «πέταξαν έξω» από το Euro 2020 το φαβορί της διοργάνωσης Γαλλία στη διαδικασία των πέναλτι, με μοιραίο τον Κιλιάν Εμπαπέ!

Γαλλία- Ελβετία 3-3 (4-5 πέναλτι)

Σε ένα απίστευτο παιχνίδι, οι Ελβετοί κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 3-1, να πάνε το ματς στην παράταση και στα πέναλτι και να καταφέρουν στο τέλος να αποκλείσουν το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης Γαλλία, με μοιραίο πάικτη τον σταρ των «τρικολόρ» Κιλιάν Εμπαπέ.

Οι Γάλλοι μπήκαν με περισσότερη ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να πιέσουν τους αντιπάλους τους οι οποίοι προσπάθησαν να απειλήσουν τους «τρικολόρ» με κόντρες και αντεπιθέσεις. Ο Εμπαπέ προσπάθησε να «κουβαλήσει» την μπάλα και να μοιράσει το παιχνίδι προσπαθώντας να βρει σε αρκετές περιπτώσεις τον Καρίμ Μπενζεμά, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κάποια αξιόλογη φάση. Αντίθετα, οι Ελβετοί στο 15ο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τον Σεφέροβιτς, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Λενγκλέ στον αέρα και πήρε την κεφαλιά μετά την σέντρα του Ζούμπερ γράφοντας το 1-0.

Το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν τα παράτησε και συνέχισε να πιέζει, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η αμυντική γραμμή των Ελβετών κατάφερνε να ανακόψει όλες τους τις προσπάθειες. Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκε και το δεύτερο μέρος, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν, με τον Εμπαπέ να παίρνει πάνω του πολλές φάσεις στις οποίες όμως οι συμπαίκτες του δεν τον υποστήριξαν.

Στο 53ο λεπτό ο Ζούμπερ μπήκε στην περιοχή από αριστερά και ο Παβάρ έκοψε τον Ελβετό μέσα στην μεγάλη περιοχή χρησιμοποιώντας τα χέρια του, με τον διαιτητή να μην δίνει κάτι δίνοντας συνέχεια στο παιχνίδι. Όμως η οδηγία που έλαβε ο διαιτητής από το VAR τον ώθησε να εξετάσει την φάση στην οθόνη που βρίσκεται στην γραμμή του γηπέδου, με τον ίδιο να καταλογίζει πέναλτι υπέρ του Ζούμπερ. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Ροντρίγκεζ, όμως ο Ουγκό Λιορίς μάντεψε σωστά και μπλόκαρε την μπάλα με διπλή προσπάθεια, δίνοντας στην ομάδα του την ευκαιρία να κυνηγήσει την ανατροπή.

Δύο λεπτά αργότερα, οι «τρικολόρ» σκόραραν, με τον Εμπαπέ να παίρνει την μπάλα στο ημικύκλιο της περιοχής και να πασάρει στον Μπενζεμά ο οποίος έκανε μία πανέμορφη κίνηση και έφερε την μπάλα μπροστά του, πλασάροντας για το 1-1. Η επιθετική τριπλέτα της Γαλλίας ανέλαβε δράση στην επόμενη επίθεση που έκανε στα αντίπαλα καρέ, με τους Μπαπέ και Γκριεζμάν να συνεργάζονται και τον Μπενζεμά να «τελειώνει» την φάση με κοντινή κεφαλιά, ανατρέποντας το σκορ. Οι Ελβετοί έδειχαν αδύναμοι να αντιδράσουν απέναντι στο καταιγιστικό πεντάλεπτό των αντιπάλων τους και ο Πολ Πογκμπά ήρθε κάνει το έργο της ομάδας του πιο εύκολο. Στο 75’ ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημείωσε ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουν μπει μέχρι στιγμής στο τουρνουά, καθώς έκανε ένα μακρινό σουτ το οποίο πήγε εκεί όπου ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με τον Γάλλο να το πανηγυρίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Η Ελβετία δεν τα παράτησε και μείωσε στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Σεφέροβιτς να σκοράρει με κεφαλιά έπειτα από την σέντρα του Εμπαμπού, δίνοντας ξανά ενδιαφέτρον στο παιχνίδι. To σουτ του Γκαβράνοβιτς έξω από την περιοχή, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ήταν αρκετό για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, καθώς ο Λιορίς έπεσε στη δεξιά γωνιά του αλλά δεν έφτασε την μπάλα η οποία κατέληξε στα δίχτυα, με τους Ελβετούς να πανηγυρίζουν έξαλλα το συγκεκριμένο γκολ.

Στην παράταση και οι δύο ομάδες είχαν αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρουν, με μεγαλύτερη αυτή του Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος στο 110' βρέθηκε απέναντι στον Ζόμερ όμως έστειλε την μπάλα άουτ και οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Οι εκτελέσεις ήταν υποδειγματικές απο όλους τους παίκτες με τον Γκαβράνοβιτς να εκτελεί πρώτος και να τον ακολουθούν (εναλλάξ) οι: Πογκμπά (Γαλλία), Σαρ (Ελβετία), Ζιρού, Ακαντζί, Τουράμ, Βάργκας, Κιπεμπέ και Μεχμέντι, με το... βάρος να πέφτει στον Εμπαπέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ σημάδεψε την δεξιά γωνία του Ζόμερ, όμως εκείνος μάντεψε σωστά και απέκρουσε την μπάλα, χαρίζοντας στην ομάδα του μία μεγάλη νίκη η οποία την φέρνει στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου θα βρεθεί απέναντι στην Ισπανία.

Τα πέναλτι

Γκαβράνοβιτς 1-0

Πογκμπά 1-1

Σερ 2-1

Ζιρού 2-2

Ακάνζι 3-2

Τιράμ 3-3

Βάργκας 4-3

Κιμπεμπέ 4-4

Μεχμέντι 5-4

Εμπαπέ 5-4 απόκρουση

Οι συνθέσεις: 

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Λενγκλέ (46' Κομάν, 11' Τιράμ), Βαράν, Κιμπεμπέ, Ραμπιό, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Μπαπέ, Μπενζεμά (94' Ζιρού)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακανζί, Ροντρίγκες (87' Μεχμέντι), Ελβέντι, Τσούμπερ 79' Φάσναχτ), Βίντμαρ (73' Μπαμπού), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Βάργκας), Σεφέροβιτς (96' Σερ).

Κροατία - Ισπανία 3-5

Στο κορυφαίο μακράν ματς του Euro 2020 έως τώρα κι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στη διοργάνωση, η Ισπανία βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση και ξανά στον παράδεισο, για να επικρατήσει με 5-3 στην παράταση (3-3 ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια) της «επτάψυχης» Κροατίας.

Μέχρι το 85ο λεπτό όλα έμοιαζαν τελειωμένα, με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να προηγείται με 3-1, ωστόσο, οι αλλαγές του Ντάλιτς, Όρσιτς και Πάσαλιτς έστειλαν τον αγώνα στο επιπλέον ημίωρο με γκολ στο 88΄ και 90΄+2. Εκεί, κι ενώ η «Χρβάτσκα» έφτασε πολύ κοντά στο γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα η «φούρια ρόχα»... αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και με δύο γκολ στο πρώτο μέρος της παράτασης από τους Μοράτα και Ογιαρθάμπαλ «καθάρισε» το ματς.

Δίκαιη η επικράτηση της «φούρια ρόχα», που από το πρώτο λεπτό και με εξαίρεση το τελευταίο 10λεπτο, ήταν η ομάδα που έπαιξε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αυτή που κυνήγησε περισσότερο το γκολ κι έστω με τον τρόπο που έγινε δικαιώθηκε παίρνοντας το «εισιτήριο» για τη συνέχεια, αποκλείοντας την φιναλίστ του Μουντιάλ 2018.

Κόντρα στη ροή του ματς και με την Ισπανία να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, η Κροατία πήρε το προβάδισμα στο 20ό λεπτό με ένα αδιανόητο αυτογκόλ που χρεώθηκε στον Πέδρι. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αρχίζει βασικός σε νοκ άουτ αγώνα του Euro 2020, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ από το 2004 (18 ετών και 244 ημερών), επιχείρησε να γυρίσει τη μπάλα από το κέντρο στον τερματοφύλακά του Ουνάι Σιμόν, ο οποίος στην προσπάθειά του να κοντρολάρει την μπάλα έχασε τον έλεγχο κι αυτή κατέληξε στα δίχτυα του! 

Αυτό ήταν το 9ο αυτογκόλ στο εφετινό τουρνουά και το πρώτο που σημειώνεται εκτός περιοχής στην ιστορία των Euro. Αξίζει να επισημανθεί, μάλιστα, ότι η Ισπανία προερχόταν από αγώνα στο οποίο ευνοήθηκε από δύο αυτογκόλ στο 5-0 με την Σλοβακία. Το απρόβλεπτο προβάδισμα έδωσε θάρρος στους Κροάτες, οι οποίοι στη συνέχεια απείλησαν τρεις φορές την εστία της «ρόχας», με τους Ισπανούς να τα έχουν χαμένα για περίπου 10 λεπτά. Σιγά-σιγά, όμως, οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε ξεπέρασαν το σοκ κι άρχισαν να πιέζουν και πάλι. Στο 38΄ η πίεση που ασκούσαν απέδωσε καρπούς με τον Σαράμπια να «γράφει» το 1-1, μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της «Χρβάτσκα».

Πριν τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα (57΄), η «ρόχα» έφερε τα πάνω κάτω με την κεφαλιά του Αθπιλικουέτα, ο οποίος σε ρόλο... σέντερ φορ «εκτέλεσε» με καρφωτή κεφαλιά τον Λιβάκοβιτς, μετά από σέντρα του Φεράν Τόρες. Ο τελευταίος ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 77΄ σε 3-1, όταν από βαθιά μπαλιά του Αθπιλικουέτα «έπιασε στον ύπνο» την άμυνα της Κροατίας και σαν σε προπόνηση πλάσαρε τον Λιβάκοβιτς. Όλα έμοιαζαν ιδανικά φτιαγμένα για την Ισπανία και η πρόκριση... τελειωμένη, αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι... τελειωμένο. Οι Κροάτες βγήκαν στην επίθεση μην έχοντας άλλη επιλογή, μείωσαν στο 85΄ με τον Όρσιτς και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Πάσαλιτς έκαναν αυτό που έμοιαζε απίθανο: να στείλουν το ματς στην παράταση (3-3)!

Στο ξεκίνημα του επιπλέον χρόνου, ο Πάσαλιτς νικήθηκε σε επικό τετ-α-τετ από τον Ουνάι, για να ακολουθήσουν δύο γκολ από τους Ισπανούς, στο 100΄ με τον «κεραυνό» του Μοράτα και στο 103΄ με τον Ογιαρθάμπαλ, που έδωσαν διαδικαστικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. 

Διαιτητής: Σινεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)

Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Τσάλετα Σαρ

Κόκκινες: 

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74΄ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Σαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79΄ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79΄ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46΄ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67΄ Όρσιτς)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71΄ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77΄ Άλμπα), Μπουσκέτς (101΄ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78΄ Ρουίθ), Σαράμπια (71΄ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88΄ Ογιαρθάμπαλ)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA