Μενού
  • Α-
  • Α+

Βασίλης Τσιάρτας και Ρομάν Ζοζούλια. Βίοι παράλληλοι. Προκάλεσε αίσθηση - στους αθλητικούς κύκλους κυρίως - η υπόθεση Τσιάρτα. Το γεγονός ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ αντιτάχθηκαν στην πρόσληψή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή στη Β’ ομάδα του Δικέφαλου, προτάσσοντας ως επιχειρήματα την εκφρασμένη ιδεολογία του και ακραίες δηλώσεις και αναρτήσεις του ομοφοβικού και ρατσιστικού περιεχομένου, χειροκροτήθηκε από πολλούς.

Διαβάστε επίσης: Βασίλης Τσιάρτας: Δεν κάνω αποδεκτή την πρόταση της ΑΕΚ – Δεν θέλω να διχάσω τους φιλάθλους

Τελικά ο Τσιάρτας δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ΑΕΚ κι όλα και όλοι ησύχασαν. Η όλη ιστορία μας έφερε στο νου κάτι ανάλογο που είχε γίνει από οπαδούς της Ισπανικής Ράγιο Βαγιεκάνο όταν πληροφορήθηκαν ότι η ομάδα τους αγόρασε τον Ουκρανό ποδοσφαιριστή Ρόμαν Ζοζούλια. Ο Ρόμαν Ζοζούλια, ένας καλός παίκτης κατά τα άλλα, είχε αποδεδειγμένα (με φωτογραφίες) σχέσεις με παραστρατιωτικές, ακροδεξιές, εθνικιστικές αλλά και νεοναζιστικές ομάδες στην πατρίδα του την Ουκρανία

Η Ράγιο Βαγιεκάνο που αγωνιζόταν το 2017 στη Segunda Division, συμφώνησε με τη Ρεάλ Μπέτις τον Ιανουάριο και ανακοίνωσε την απόκτηση του Ρόμαν Ζοζούλια με τη μορφή δανεισμού μέχρι τέλους της σεζόν. Οι οπαδοί της Βαγιεκάνο, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι αριστερών πεποιθήσεων, αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν την ματαίωση της μεταγραφής!

Ο Ζοζούλια αρνήθηκε κατηγορηματικά το ότι ήταν μέλος νεοναζιστικών ομάδων και δικαιολογήθηκε ότι η παρεξήγηση είχε δημιουργηθεί από δημοσιογράφο, όταν πήγε στη Ρεάλ Μπέτις. Ορκίστηκε δε, μέσω γραπτής επιστολής προς τους οπαδούς, πως δεν έχει σχέση με ακροδεξιές ομάδες, όμως οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν. Λίγες ώρες μετά την επιστολή του Ζοζούλια ήρθε η απάντηση από τους οπαδούς της Ράγιο Βαγιεκάνο: «Ο φασισμός δεν ταιριάζει στο Βαγιέκας. Είναι ντροπή για το σύλλογο που βρήκε έναν παίκτη ο οποίος πρόσφερε χρήματα σε εθνικιστικό ακροδεξιό γκρουπ στην Ουκρανία. Δεν θέλουμε τέτοιους στην ομάδα μας»!

Δυναμική παρουσία στην προπόνηση

Η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει όταν οπαδοί «Bukaneros» εμφανίστηκαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και κρέμασαν πανό που έγραφε: «Το Βαγιέκας δεν είναι μέρος για ναζιστές ούτε και για σένα - απευθυνόμενοι στον ιδιοκτήτη Ραούλ Μαρτίν Πρέσα -. Φύγε». Ο Ουκρανός επιθετικός δεν ήταν παρών στην προπόνηση ωστόσο πληροφορήθηκε την κατάσταση και λίγο αργότερα - υπό το βάρος των εξελίξεων - η Ράγιο πήρε την απόφαση να ακυρώσει την μεταγραφή του Ζοζούλια. Ο παίκτης έμεινε επί πέντε μήνες άνεργος αφού δεν μπορούσε να υπογράψει ξανά στην Μπέτις.  Τα στοιχεία που είχαν οι οργανωμένοι οπαδοί εναντίον του Ζουζουλια ήταν πολλά:

https://twitter.com/zozulyaroman18/status/671675855932891136?ref_src=twsrc^tfw

Μια ανάρτηση στο προφίλ του, στο Twitter όπου κόμπαζε για την ομοιότητά του με τον Στέπαν Μπαντέρα, έναν ουκρανό που κατηγορήθηκε για τη συνεργασία του με τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για σφαγές Πολωνών και Εβραίων. 

Επίσης είχαν στην κατοχή τους οι οπαδοί μια φωτογραφία του Ουκρανού με τουφέκι, φορώντας πουκάμισο της ομάδας «Pravy - Sektor», μια ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας. Αυτά και άλλα πολλά έκαναν τους Ισπανούς της Βαγιεκάνο να δώσουν τα (ποδοσφαιρικά) παπούτσια στο χέρι του Ζουζούλια, όπως τώρα οι Κιτρινόμαυροι οπαδοί στον Τσιάρτα…

Δεν σταμάτησαν να τον αποδοκιμάζουν!

Την επόμενη σεζόν, ο Ζοζούλια βρήκε ποδοσφαιρική στέγη στην Αλμπαθέτε. Η Ράγιο Βαγιεκάνο και η Αλμπαθέτε βρέθηκαν αντιμέτωπες. Ο Ζοζούλια μπήκε στο γήπεδο έτοιμος να σκοράρει, όπως κόμπαζε. Όμως οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο δεν σταμάτησαν να τον αποδοκιμάζουν. Επί ένα ημίχρονο το Vallecas σείονταν από τις φωνές των οπαδών των γηπεδούχων. Η Αλμπαθέτε δεν βγήκε ποτέ για να αγωνιστεί στο 2ο  ημίχρονο. Το ματς διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA