Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν Ιούλιος του 1966. Εκείνη τη χρονιά στο Λονδίνο ο Χάρολντ Ουίλσον κάπνιζε την πίπα του και πανηγύριζε την εκλογική του νίκη, τα κορίτσια φορούσαν μίνι φούστες η Carnaby Street καθόριζε τη μόδα και ολόκληρος ο κόσμος σφύριζε τα τραγούδια των Beatles, ενώ άρχιζε το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Διαβάστε επίσηςΣαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1908: Ο μαραθωνοδρόμος Ντοράντο Πιέτρι τερματίζει πρώτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Θα ακυρωθεί λόγω «Σέρλοκ Χολμς»

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στη Βρετανία που να ξεχνάει τη μία και μοναδική φορά που η εθνική τους ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Το 1966 είναι μία από τις πιο εμβληματικές χρονιές της Αγγλικής Ιστορίας. Κάποιος εκτός Νησιού, θα μπορούσε να πει πως οι Άγγλοι έχουν μία ψυχοπαθητική εμμονή με τη συγκεκριμένη χρόνια. 

Και η Βασίλισσα ήταν εκεί

Παρόλα αυτά είναι λίγοι εκείνοι που θα θυμούνταν να πουν την ακριβή ημερομηνία. Σαν σήμερα λοιπόν, 30 Ιουλίου, οι ομάδες βγήκαν στο χόρτο του Σταδίου Γουέμπλεϊ. Μέχρι και η Βασίλισσα ήταν παρούσα (μην ρωτήσετε ποια βασίλισσα…) για να απονείμει το τρόπαιο. Ο καλοκαιρινός ήλιος έλαμπε στον γαλάζιο ουρανό και τον αγώνα παρακολούθησαν από την τηλεόραση τουλάχιστον 32 εκατομμύρια άνθρωποι. Και οι δύο ομάδες είχαν εντυπωσιακή παρουσία στους προηγούμενους αγώνες.

Η Δυτική Γερμανία ήταν αυτή που άνοιξε πρώτη το σκορ στο 12ο λεπτό. Επί επτά ατελείωτα λεπτά οι Δυτικογερμανοί κέρδιζαν. Έπειτα έγινε το 1-1 μέχρι το 77ο λεπτό οπότε τα Τρία Λιοντάρια πήραν το προβάδισμα. Για 12 λεπτά το σκορ ήταν 2-1 και όλα έδειχναν πως οι Άγγλοι θα σήκωναν το Παγκόσμιο Κύπελλο στον ουρανό του Γουέμπλεϊ, παρόλο που η Δυτική Γερμανία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ισοφαρίσει. Τότε στο τελευταίο λεπτό οι Γερμανοί πέτυχαν ένα περίεργο, χαοτικό θα το έλεγε κάνεις, γκολ. Ο θρυλικός Άγγλος τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανγκς διαμαρτυρήθηκε πως η μπάλα είχε αγγίξει χέρι όμως τα ριπλέι έδειξαν πως είχε κάνει λάθος. Ο αγώνας πήγαινε προς την παράταση.

«Πιστεύουμε πως όλα τελείωσαν»

Ό,τι έγινε σ’ εκείνο το επιπλέον μισάωρο είναι λίγο πολύ γνωστά:  Ένα τρίτο γκολ της Αγγλίας, που ακόμα και σήμερα δεν έχει αποδειχτεί πως η μπάλα έχει περάσει εντελώς τη γραμμή του τερματοφύλακα Τιλκόφσκι. Έπειτα ένα τέταρτο και το φημισμένο σχόλιο που ακολούθησε: «…πιστεύουμε πως όλα τελείωσαν... και πραγματικά έτσι είναι».  Κι όλα είχαν τελειώσει πραγματικά!

Η Αγγλία είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι παίκτες της ομάδας ήταν πια οι ζωντανοί θρύλοι και πάρα μία μικρή ελπίδα αυτό να επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2018 κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Όπως δεν συνέβη να κατακτήσουν ένα ακόμη τρόπαιο και πριν από σχεδόν ένα μήνα όταν οι Άγγλοι έπαιξαν στον τελικό του Euro με τους Ιταλούς. Και μέχρι να συμβεί ξανά οι νεκροί θα χαμογελούν που έζησαν εκείνη τη βραδιά του 1966 και όσοι ζουν θα ελπίζουν να την ξαναζήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA