Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι ανάμεσα στην Αγγλία και την Αμερική με τους παίκτες του Σάουθγκεϊτ να είναι ευχαριστημένοι με τον βαθμό ενώ ο Πούλισικ και οι συμπαίκτες του έδειξαν καλύτερο πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο. Θρίαμβος του Ιράν στη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Μουντιάλ 2022, καθώς απέσπασε σημαντική νίκη με 2-0 επί της Ουαλίας. Νίκη ελπίδας όμως απέσπασε και η Σενεγάλη στον 1ο όμιλο με 3-1 επί του Κατάρ, το οποίο «αποχαιρετά» τη διοργάνωση. Την ίδια ώρα, το ντέρμπι κορυφής του 1ου ομίλου ανάμεσα στην Ολλανδία και το Εκουαδόρ δεν έβγαλε νικητή, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1.

Διαβάστε ακόμα: Μουντιάλ 2022: Ισπανικό «εξπρές», γερμανικό κάζο και νίκη με Κουρτουά για το Βέλγιο

ΑΓΓΛΙΑ - ΗΠΑ 0-0

Ούτε... τώρα τα κατάφερε η Αγγλία απέναντι στις ΗΠΑ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά την ήττα της με 1-0 το 1950 και το ισόπαλο 1-1 το 2010 στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, τα «Τρία Λιοντάρια» έμειναν στο 0-0 με τους Αμερικανούς (και) στο «Al Bayat Stadium» της πόλης Αλ Χορ, για τη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου. Και βεβαίως δεν «καθάρισαν» ακόμη την υπόθεση πρόκριση στους «16», μολονότι παρέμειναν στην κορυφή του γκρουπ με 4 βαθμούς. Δεύτερη σερί ισοπαλία για τους Αμερικανούς μετά το 1-1 με την Ουαλία και πλέον θα παίξουν τα... ρέστα τους στον «τελικό» της 3ης αγωνιστικής με το Ιράν (3 βαθμοί) για μία θέση στα νοκ-άουτ.

Η Αγγλία είχε την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα, όταν στο 12’ από πολύ ωραίο συνδυασμό ο Σάκα, γύρισε την μπάλα προς τον Κέιν που σούταρε με τη μία, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε σε κόρνερ. Το συγκρότημα του Γκρεγκ Μπερχάλτερ «απάντησε» με την κεφαλιά του Ράιτ στο 17’ που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 26’ η χαμηλή σέντρα του Ντεστ, βρήκε τον ΜακΚένι εντός της περιοχής, αλλά το πλασέ του έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ. Στο 33’ οι Η.Π.Α. είχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους. Ο Πούλισικ βρέθηκε σε θέση για σουτ εκτός περιοχής, το επιχείρησε, αλλά η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ κι έφυγε μακριά.

Η μοναδική στιγμή που προσπάθησε να απειλήσει η αγγλική ομάδα, ήταν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Μάουντ βρήκε χώρο για να κάνει ένα πολύ καλό σουτ, αλλά ο Τέρνερ απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο δεύτερο 45λεπτο οι Αμερικανοί είχαν ένα πολύ πιεστικό 25λεπτο, όπου περιόρισαν τη δράση της Αγγλίας και προσπάθησαν να χτίσουν με υπομονή τις επιθέσεις τους, χωρίς να δημιουργήσουν όμως «καθαρή» ευκαιρία. Στο τελευταίο τέταρτο η Αγγλία έβγαλε μεγαλύτερη επιθετικότητα και στο φινάλε θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη, όμως στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η κεφαλιά του Χάρι Κέιν από το φάουλ του Λουκ Σο, έφυγε ελάχιστα άουτ.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις, Μπέλιγχαμ (68’ Χέντερσον), Στέρλινγκ (68’ Γκρίλις), Μάουντ, Σάκα (78’ Ράσφορντ), Κέιν.

Η.Π.Α. (Γκρεγκ Μπερχάλτερ): Tέρνερ, Ντεστ (78’ Μουρ), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, ΜακΚένι (77’ Άαρονσον), Άνταμς, Μουσά, Γουεά (83’ Ρέινα), Πούλισικ, Ράιτ (83’ Σάρτζεντ).

ΟΥΑΛΙΑ - ΙΡΑΝ 0-2

Με μία ακόμα έκπληξη συνεχίστηκε το Μουντιάλ 2022, καθώς για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου, το Ιράν επικράτησε της Ουαλίας με 2-0. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν ο Τσεσμί στο 98ο λεπτό και ο Ρεζαεϊάν τρία λεπτά αργότερα, ενώ πλέον το Ιράν έχει τρεις βαθμούς κι ελπίζει σε πρόκριση, ενώ η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη για τους Ουαλούς, που έχουν μόλις έναν βαθμό. MVP αναδείχτηκε ο Ρουζμπέχ Τσεσμί. Παράλληλα, ο Γκάρεθ Μπέϊλ έγινε σήμερα ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με την εθνική Ουαλίας, καθώς έχει φορέσει 110 φορές την φανέλα με το εθνόσημο.

Στο πρώτο 20λεπτο οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή. Στο 7ο λεπτό, ο Αζμούν σούταρε από το ύψος της περιοχής, αλλά ο Χένεσι μπλόκαρε εύκολα, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Χοσεϊνί απέκρουσε ενστικτωδώς το εξ επαφής πλασέ του Μουρ μέσα από την μικρή περιοχή! Το αξιοσημείωτο του αγώνα, ήταν η αγωνιστική διαφοροποίηση του Ιράν σε σχέση με το ματς της Αγγλίας, καθώς οι Ασιάτες έπαιξαν «στα ίσα» τους Ουαλούς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επικίνδυνες στιγμές στα καρέ των Ευρωπαίων. Ωστόσο, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, να επιβάλει τον ρυθμό της και να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη ευκαιρία, με εξαίρεση μία αποτυχημένη προβολή του Αζμούν στο 45ο λεπτό.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ιρανοί μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να πάρουν το μέγιστο δυνατό. Διατήρησαν την κατοχή της μπάλας κι έφθασαν τρεις (!) φορέρς κοντά στο γκολ, σε διάστημα ενός (!) λεπτού. Αρχικά, στο 51ο λεπτό ο Αζμούν έφυγε τετ-α-τετ και σούταρε από κοντά στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Γκολιζαντέχ σούταρε έξω από την περιοχή κι έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι, ενώ στην επαναφορά της μπάλας, ο Αζμούν έπιασε καρφωτή κεφαλιά από κοντά, αλλά ο Χένεσι μπλόκαρε την μπάλα. Στο 68ο λεπτό, ο πρώην άσος της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου, Καρίμ Ανσαριφάρντ (σ.σ. τώρα παίζει στην Κύπρο με την Ομόνοια), αντικατέστησε τον τραυματία Αζμούν.

Οι παίκτες του Κεϊρόζ είχαν περισσότερη ένταση κι ενέργεια στο παιχνίδι τους, σε αντίθεση με τους Ουαλούς, οι οποίοι φάνηκαν κουρασμένοι και ανήμποροι να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Κυρίαρχο στοιχείο του αγώνα, ήταν η αδυναμία των 22 ποδοσφαιριστών να παράξουν ουσιαστική επιθετική λειτουργία, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις, η μπάλα παίχθηκε στην μεσαία γραμμή κι εκτός των δύο περιοχών. 

Στο 73`, ο Εζατολάχι σούταρε με δύναμη έξω από την περιοχή, υποχρεώνοντας τον Χένεσι να απομακρύνει με υπερένταση σε κόρνερ, που πέρασε ανεκμετάλλευτο. Στο 83ο λεπτό, οι Ουαλοί «απάντησαν» με δυνατό σουτ του Ντέϊβις, που έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ταρεμί επιχείρησε να βγει μόνος με τον Χένεσι, ο οποίος τον ανέτρεψε «εγκληματικά» μακρυά από την περιοχή του, με αποτέλεσμα -μετά από σύσταση του VAR- ο Εσκομπάρ Τόκα, να αποβάλει τον Ουαλό τερματοφύλακα (σ.σ. την θέση του πήρε ο Γουόρντ, αντικαθιστώντας τον Ράμσεϊ).

    

Η «ποδοσφαιρική δικαιοσύνη», αποδόθηκε εντέλει, στο τελευταίο τρίλεπτο των καθυστερήσεων, όταν οι Ιρανοί σκόραραν δις, αρχικά με τον Τσεσμί (98` σουτ έξω από την περιοχή) και τον Ρεζαεϊάν (101` «σκαφτό» πλασέ μέσα από την περιοχή).

ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Ν. Γουίλιαμς, Ντέιβις, Μέφαμ, Ρόντον, Γουίλσον (58` Τζέιμς), Ράμσεϊ (88` Γουόρντ), Μπέιλ, Ρόμπερτς (58` Τζόνσον), Αμπάντου (77` Αλεν), Μουρ.

ΙΡΑΝ (Κάρλος Κεϊρόζ): Χ. Χοσεϊνί, Χατζισαφί (77` Τοραμπί), Μοχαμαντί, Εζατολάχι, Πουραλιγκαντζί, Ταρεμί, Γκολιζαντέχ (77` Γιαχανμπάκς), Μ. Χοσεϊνί, Αζμούν (68` Ανσαριφάρντ), Νουρολαχί (78` Τσεσμί), Ρεζαεϊάν.

ΚΑΤΑΡ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1-3

Την ίδια ώρα, την πρώτη νίκη της στο Μουντιάλ 2022 πανηγύρισε η Σενεγάλη, η οποία επικράτησε 3-1 του Κατάρ στο "Al Thumama Stadium" της Ντόχα, για τη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου. Με γκολ του Ντιά στο 41΄, του Ντιεντιού στο 48΄ και του Τσεϊχ Ντιένγκ στο 84΄, οι πρωταθλητές Αφρικής εξασφάλισαν το «τρίποντο» και πλέον θα παίξουν «τελικό» πρόκρισης με τον Ισημερινό, στις 29/11.

Σαφώς ποιοτικότερη ομάδα η Σενεγάλη -έστω και χωρίς το μεγάλο αστέρι της, Σαντιό Μανέ-, πήρε από το ξεκίνημα τον έλεγχο του ματς και έκλεισε τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο. Ο Σαρ στο 4΄ μπήκε στην περιοχή, αλλά αστόχησε στην τελική προσπάθεια, ενώ την ίδια κατάληξη είχαν η κεφαλιά του Ντιεντιού στο 16΄ και το δυνατό σουτ του Ιντρίσα Γκεΐ στο 24΄. Τελικά, οι Αφρικανοί βρήκαν το γκολ που έψαχναν στο 41΄, με τον Ντιά να εκμεταλλεύεται το «τσαφ» του Κούκι και να ανοίγει το σκορ με σουτ μέσα από την περιοχή.

Οι πρωταθλητές Αφρικής διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 48΄, όταν, μετά από κόρνερ του Γιάκομπς στο πρώτο δοκάρι, ο Ντιεντιού με γυριστή κεφαλιά «έγραψε» το 0-2. Το Κατάρ προσπάθησε να αντιδράσει και βγήκε μπροστά, αλλά το μακρινό σουτ του Χασάν στο 61΄ πέρασε λίγο άουτ, ενώ ο Μεντί απέκρουσε σε κόρνερ το ωραίο πλασέ του Αλί στο 63΄ και έκανε πολύ μεγάλη επέμβαση στο 67΄ σε κοντινή προσπάθεια του Μοχάμαντ (πήγε για την κεφαλιά, αλλά βρήκε τη μπάλα με το γόνατο).

Η επιμονή των γηπεδούχων δικαιώθηκε στο 78΄, με τον νεοεισελθόντα Μουντάρι να σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά, μετά από σέντρα του Μοχάμαντ από δεξιά, και να πετυχαίνει το πρώτο γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση. Η μείωση του σκορ σκόρπισε ενθουσιασμό, ο οποίος όμως κόπασε στο 84΄, με τον Τσεϊχ Ντιένγκ (που επίσης είχε μπει αλλαγή) να εκμεταλλεύεται την ασίστ του Ιλιμάν Εντιαγέ και να «σφραγίζει» τη νίκη της Σενεγάλης.

ΚΑΤΑΡ (Φέλιξ Σάντσες): Μπαρσάμ, Πέδρο Μιγκέλ (83΄ Γουαάντ), Α. Χασάν, Μοχάμαντ, Αλ Χάιντος (74΄ Μουντάρι), Αφίφ, Μπουντιάφ (69΄ Χατέμ), Αχμέντ (83΄ Σαλμάν), Μαντίμπο, Κούκι, Αλί

ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Ν. Μεντί (78΄ Π. Σαρ), Ντιεντιού (74΄ Τσ. Ντιένγκ), Ι. Γκεΐ, Γιάκομπς (78΄ Π. Σισέ), Ντιατά (64΄ Σις), Ντιά, Ι. Σαρ (74΄ Ι. Εντιαγέ)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ 1-1

Το ντέρμπι κορυφής του 1ου ομίλου ανάμεσα στην Ολλανδία και το Εκουαδόρ στο «Khalifa International Stadium» της Ντόχα δεν έβγαλε νικητή, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1 που τους διατήρησε οδηγούς στην κούρσα της πρόκρισης, αλλά δεν έβγαλε ακόμη σε κανέναν απ’ τους δύο «εισιτήριο» για τους «16» απ’ την στιγμή που νίκησε και η Σενεγάλη το Κατάρ. Οι «οράνιε» προηγήθηκαν στο 6’ με τον Χάκπο, όμως το Εκουαδόρ που ήταν πολύ καλύτερος συνολικά στο ματς πήρε τον βαθμό, χάρις στο νέο «χτύπημα» του Ένερ Βαλένσια στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.  Η πρόκριση για τα νοκ-άουτ θα κριθεί στην 3η αγωνιστική, όπου η Ολλανδία έχει (θεωρητικά) εύκολο έργο απέναντι στο Κατάρ που έχει ήδη αποκλειστεί και το Εκουαδόρ θα παλέψει για δύο αποτελέσματα απέναντι στη Σενεγάλη.

Η Ολλανδία πήρε πολύ γρήγορα το προβάδισμα στον αγώνα, όταν στο 6ο λεπτό ένα λάθος γύρισμα του Καϊσέδο έδωσε την ευκαιρία στον Κλάασεν να κερδίσει τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και να τροφοδοτήσει τον Χάκπο. Ο φορ της Αϊντχόφεν έπιασε έναν αριστερό «κεραυνό» που δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Γκαλίντες, κάνοντας το 1-0 για τους «οράνιε». Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ σε ισάριθμα ματς Μουντιάλ για τον 20χρονο άσο, ο οποίος μετράει φέτος 16 γκολ και 18 ασίστ με τις φανέλες της Εθνικής ομάδας της Ολλανδίας και της PSV.

Στο 13’ από σουτ του Βαλένσια μέσα από την περιοχή, η μπάλα σταμάτησε στο κεφάλι του Φαν Ντάικ, αν και είχε κατεύθυνση προς την εστία του Νόπερτ, ενώ στο 32’ ο Βαλένσια βρήκε χώρο και έκανε δυνατό δεξί σουτ, με τον Νόπερτ να πέφτει στη δεξιά γωνία του και να αποκρούει σε κόρνερ. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων το Εκουαδόρ βρήκε... δίχτυα μετά από μακρινό σουτ του Βαλένσια και προβολή του Εστουπινιάν, όμως ο διαιτητής Γκορμπάλ, έπειτα από υπόδειξη του δεύτερου βοηθού Ετσιάλι, ακύρωσε το γκολ, διότι ο Πορόσο που ήταν εκτεθειμένος επηρέαζε τη φάση μπροστά από την εστία του Νόπερτ.

Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου το Εκουαδόρ έφερε το ματς στα ίσα με τον μόνιμο σκόρερ του Ένερ Βαλένσια. Στο 49’ από πίεση των παικτών του Άλφαρο ψηλά και λάθος της ολλανδικής άμυνας, ο Εστουπινιάν βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε, ο Νόπερτ απέκρουσε και ο Βαλένσια από κοντά ισοφάρισε σε 1-1, σημειώνοντας (μετά τα δύο γκολ της πρεμιέρας με το Κατάρ) το 6ο σερί τέρμα του σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Οι Νοτιοαμερικανοί συνέχισαν να βγάζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα από τους Ολλανδούς και στο 59’ «άγγιξαν» το 2-1, όταν το σουτ του Βαλένσια σταμάτησε στα πόδια του Φαν Ντάικ με τη μπάλα να φτάνει στον Πλάτα που εξαπέλυσε ένα τρομερό σε δύναμη, αριστερό σουτ, τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόπερτ. Το 1-1 δεν άλλαξε ως το φινάλε του αγώνα με το Εκουαδόρ να κρατάει με άνεση τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά να... ανησυχεί μετά τον τραυματισμό του Ένερ Βαλένσια στο γόνατο στο 90ό λεπτό.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Φρένκι ντε Γιονγκ, Κόπμαϊνερς (80’ Ντε Ρουν), Κλάασεν (69’ Μπερχούις), Μπέρχβαϊν (46’ Ντεπάι), Xάκπο (79’ Βέγκχορστ).

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (Γκουστάβο Άλφαρο): Γκαλίντες, Πρεσιάδο, Χινκαπιέ, Πορόσο, Τόρες, Εστουπινιάν, Καϊσέδο, Μέντες, Πλάτα (90’ Ιμπάρα), Ένερ Βαλένσια (90’ λ.τρ. Κ. Ροντρίγκες), Εστράδα (74’ Σαρμιέντο).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA