Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλοί είναι οι πολιτικοί, βουλευτές ή υπουργοί που έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα. Εκείνοι όμως που πέρασαν έστω και μια μέρα σε κάποιο κελί, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το Reader.gr θυμάται τους πέντε που μπήκαν στη φυλακή από το 1974 και έπειτα, αφήνοντας απ' έξω την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, για προφανείς λόγους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

  • 5

    Άκης Τσοχατζόπουλος

    Παλιός μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ και μέλος όλων των υπουργικών συμβουλίων του ΠΑΣΟΚ, του οποίου άλλωστε υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έφτασε μια ανάσα από το να γίνει πρωθυπουργός το 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Κονταροχτυπήθηκε για το αξίωμα με τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο ισοψήφισαν με 53 ψήφους στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο «εκσυγχρονιστής» Σημίτης επικράτησε τελικώς του «σοσιαλιστή» Τσοχατζόπουλου, με τις ψήφους που κατηύθυνε προς εκείνον ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Διεκδικεί την προεδρία του κόμματος στο έκτακτο Συνέδριο του 1996, όμως χάνει και εκεί από τον Κώστα Σημίτη. Προκαλεί για πρώτη φορά έντονα, με τον δεύτερο του γάμο με την Βίκυ Σταμάτη, ο οποίος πραγματοποιείται στο Παρίσι και φημολογείται ότι κόστισε πάρα πολλά χρήματα στον υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

    Τελικώς διώκεται, όπως και ο Γιάννος Παπαντωνίου για την θητεία του στο υπουργείο Άμυνας στο οποίο θα παραμείνει από τον Σεπτέμβριο του 1996 ως τον Οκτώβριο του 2001. Η σοβαρότερη από τις υποθέσεις για την οποία ελέγχθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν το «σκάνδαλο των υποβρυχίων». Τον Φεβρουάριο του 2011 το γερμανικό Der Spiegel τον συνδέει σε δημοσίευμά του με την υπόθεση δωροδοκιών της εταιρείας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal. Ο Τσοχατζόπουλος μηνύει το περιοδικό, όμως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφασίζει τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες του πρώην υπουργού και το ποσό καταθέσεων ύψους 178 εκατ. ευρώ!

    Τον Ιούλιο του 2011 η Βουλή αποφασίζει – με ευρεία πλειοψηφία – την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο φως των αποκαλύψεων, το ΠΑΣΟΚ τον διαγράφει. Μετά από πολύωρη απολογία τον Απρίλη του 2012 κρίνεται προφυλακιστέος, όπως και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του αλλά και μια σειρά από συνεργάτες του.

    Το 2013 καταδικάζεται σε 20 χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το ποσό που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό ανέρχεται σε περίπου 54 εκατ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία. Το 2015, καταδικάζεται και η πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ σε φυλάκιση 6 ετών, υπογράφει δήλωση συναίνεσης και καταθέτει στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου 833.000 δολάρια που βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην Ελβετία.

    Τον Μάιο του 2017, ο Τσοχατζόπουλος αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, επιστρέφει στη φυλακή λίγους μήνες αργότερα για τις «μίζες» των υποβρυχίων και των TOR-M και αποφυλακίζεται και πάλι τον Ιούλιο του 2018.

  • 4

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο οικονομολόγος Γιάννος Παπαντωνίου, δραστηριοποιείται πολιτικά αρχικά στο ΚΚΕ «εσωτερικού» μέχρι το 1980, μια επιστημονική του δημοσίευση όμως για την «ειδική σχέση της Ελλάδας» με την τότε ΕΟΚ, τραβά την προσοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, που του τηλεφωνεί θέλοντας να τον φέρει κοντά του.

    Πράγματι ο Παπαντωνίου θα εκλεγεί το 1981 ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκλέγεται αδιαλείπτως από το 1989 ως το 2004 στο ελληνικό αυτή τη φορά κοινοβούλιο. Κατά την περίοδο αυτή, αναλαμβάνει υπουργικές θέσεις. Πότε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πότε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Αν και συχνότερα μνημονεύεται για τον ρόλο του την περίοδο του Χρηματιστηρίου, εγκαλείται για εκείνη στο υπουργείο Άμυνας, και την σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2003 για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού. Στο βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η σύζυγός του, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο τότε υπουργός έλαβε ως το δώρα ποσό περίπου 4 εκατ. ελβετικών φράγκων, ενώ στο ίδιο κατηγορητήριο το ποσό που διατέθηκε για την αναβάθμιση των εν λόγω φρεγατών περίπου 400 εκατ. ευρώ θεωρούνται «ζημιά του Δημοσίου».

    Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου, αρνήθηκαν ότι έλαβαν δώρα για την προώθηση της σύμβασης, σε μια εξαντλητική διαδικασία μπροστά στις ανακριτές Διαφθοράς, που διήρκησε 16 ώρες για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και περίπου 5 για την σύζυγό του, όμως δεν κατάφεραν να αποφύγουν την προφυλάκισή τους.

  • 3

    Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Αν και σπουδαίος σπρίντερ στα νιάτα του με ελληνικούς και βαλκανικούς τίτλους στο παλμαρέ του, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την «τσιμπίδα» του νόμου. Εκλέγεται σταθερά από το 1981 μέχρι το 1996 βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ χρηματίζει υφυπουργός Αθλητισμού την περίοδο 1991-1992 στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κερδίζει τρεις διαδοχικές δημοτικές εκλογές και παραμένει Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1999 ως το 2010.

    Γι αυτές του τις θητείες, κατηγορείται αρχικά για υπεξαίρεση ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος υποδεικνύει ως υπεύθυνο υπάλληλό του και ζητά την ποινική του δίωξη, ενώ προσπαθεί να υποβιβάσει την υπεξαίρεση υποστηρίζοντας ότι δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Το 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγελέα και τον καταδικάζει σε ισόβια μαζί με δυο ακόμα ως συνεργούς του, για υπεξαίρεση ποσού 17,9 εκατ. ευρώ από τον Δήμο. Ένα χρόνο αργότερα, το Εφετείο του αναγνωρίζει ελαφρυντικά και μειώνει την ποινή στα 12 χρόνια.

    Έναν χρόνο αργότερα, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αφήνεται ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, λόγω προβλημάτων υγείας (ως καρδιοπαθής). Έχει εκτίσει 2 χρόνια και 5 μήνες.

  • 2

    Νίκος Αθανασόπουλος

    Ως εισαγγελέας Εφετών, μαζί με τον ανακριτή και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη και τον εισαγγελέα Παύλο Δελαπόρτα, θα αποκαλύπτουν την δράση του ακροδεξιού παρακράτους, καταφέροντας συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης, για την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη.

    Μετά την πτώση της Χούντας, πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέγεται αδιαλλείπτως, το 1977 και ως πρώτος σε σταυρούς, ενώ υπηρετεί σε διάφορα υπουργικά πόστα.

    Για την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα βρεθεί στο εδώλιο, κατηγορούμενος για την υπόθεση του «γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού». Η υπόθεση αφορούσε την πώληση γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού από την ελληνική κρατική εταιρεία ITCO σε χώρες της ΕΟΚ, το οποίο είχε ψευδώς χαρακτηριστεί ελληνικό από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε η Ελλάδα να έχει όφελος και να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις. Για τον ίδιο βέβαια, ο λόγος της παραπομπής του, ήταν το «μίσος που έτρεφε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τον ίδιο από την εποχή του ξηλώματος του παρακράτους. Ο Αθανασόπουλος καταδικάζεται σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών και μένει στη φυλακή για 19 μήνες. Είναι το μοναδικό μέλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου 1981-1989, το οποίο καταδικάστηκε και πήγε φυλακή. Ενώ βρίσκεται στη φυλακή εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1993 εκλέγεται πανηγυρικά και βουλευτής στη Β' Αθήνας. Μνημειώδης παραμένει η φράση του «Όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια» που απηύθυνε στον Βέλγο αξιωματούχο Εμίλ Μένενς, προϊστάμενο του Τμήματος Καταπολέμησης της Απάτης της τότε ΕΟΚ, ο οποίος κατέθετε εναντίον του στη δίκη του.

  • 1

    Μένιος Κουτσόγιωργας

    Προσωπικός φίλος και δικηγόρος του Γεωργίου Παπανδρέου από την δεκαετία του 1950, υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη δίκη της υπόθεσης Ασπίδα, θιασώτης των σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων και πατέρας της φράσης «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε». Υπηρέτησε τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου από διάφορες υπουργικές θέσεις, ενώ το 1988 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου, τον αντικατέστησε στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία, που συνήθως εκφωνεί ο πρωθυπουργός.

    Το 1989 ξεσπά το «σκάνδαλο Κοσκωτά» το οποίο πυροδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ένα μυριόστομο αίτημα για «κάθαρση». Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζει να μην τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια. Το καλοκαίρι του 1989 συγκροτείται κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη με την στήριξη Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, η οποία στέλνει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα. Το τριμελές συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, κρίνει προφυλακιστέο μόνο τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος θα μείνει στη φυλακή για τρεις μήνες και θα αποφυλακισθεί καταβάλλοντας εγγύηση 70 εκατ. δραχμών. Ο Κουτσόγιωργας, θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της δίκης στις 11 Απριλίου του 1991, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή μια εβδομάδα αργότερα.

BEST OF LIQUID MEDIA