Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, τόσο με το μέθοδο του click away που εφαρμόστηκε με σχετική επιτυχία πριν τα Χριστούγεννα, όσο και με τη μέθοδο του click inside, ήτοι του ραντεβού μέσα στα καταστήματα για δοκιμή και παραλαβή. Η κυβέρνηση, όπως έχει κοινοποιηθεί εδώ και μέρες, σχεδιάζει αυτή τη μέθοδο για τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης, αλλά και της χρυσοχοϊας που δεν δούλεψαν ιδιαίτερα καλά με το click away, σε μια προσπάθεια, ώστε οι έμποροι να ξεστοκάρουν κάπως και να μην χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων, μετά από αυτή των Χριστουγεννιάτικων αγορών. 

Προεργασία έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το άνοιγμα των malls και των εμπορικών κέντρων με την πρόβλεψη για εφαρμογή του click inside, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που υπάρχουν εντός αυτών, ενώ όλα τα άλλα καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Παράλληλα, με βάση το κεντρικό σενάριο που μένει να λάβει της έγκρισης και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, θα επανέλθουν και τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, αλλά και τα βιβλιοπωλεία από Δευτέρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη και από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο λελογισμένο άνοιγμα της αγοράς, ενώ, κατά τα φαινόμενα, η περίοδος των εορτών δεν εκτίναξε το επιδημιολογικό φορτίο, όπως είχαν φοβηθεί αρχικά αρκετοί επιστήμονες.  

Βεβαίως, όπως είναι φυσικό, στη συλλογιστική του Μαξίμου βαραίνουν και τα αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι εκπέμπουν εδώ και εβδομάδες σήμα κινδύνου για την προοπτική αντοχής και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, αν δεν δουλέψουν και την περίοδο των εκπτώσεων. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εδώ και μέρες επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναλειτουργήσει η αγορά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα γεννάται σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας. Παράλληλα, η στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά, επιτρεπόντων, βεβαίως, και των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να λογίζεται εκτός του πλαισίου υπέρ του «πολιτικού κέντρου» που παρουσίασε στην προχθεσινή του συνέντευξη στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, στη «μεσαία τάξη» ανήκουν, ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι του λιανεμπορίου και οι συνεργαζόμενοι με αυτό ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι πλήττονται σφοδρά από τις συνέπειες της πανδημίας, παρά τα μέτρα στήριξης. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε σε αυτή τη συνέντευξη ότι η ΝΔ είναι «η κυρίαρχη δύναμη» στον χώρο του πολιτικού κέντρου, «όπου εκφράζονται συμπολίτες μας, που θέλουν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο». 

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί κάθε απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση να λαμβάνεται με γνώμονα την υγειονομική παράμετρο, η προτεραιοποίηση της αγοράς, όμως, έναντι των λοιπών βαθμίδων εκπαίδευσης στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει και την οξεία οικονομική κρίση, πέραν της προφανούς υγειονομικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA