Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κυρία Μπακογιάννη, το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι αυτή είναι γενικά η άποψη του κ. Σαμαρά, αλλά όχι την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός, καθώς τότε γίνονταν διερευνητικές.επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών» είπε με νόημα.

Σαμαράς: «Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ»

«Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διευρευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» είχε σημειώσει ο κ. Σαμαράς  και είχε προσθέσει« Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν "τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο απολογισμός των διερευνητικών: Έσπασε ο «πάγος»

Η πρώτη επαφή Αθήνας - Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο έπειτα από πέντε χρόνια «πάγου» δεν έκανε σοφότερες τις δυο πλευρές, άνοιξε όμως μια διαδικασία διαλόγου με άγνωστη πορεία.

Το σχόλιο υψηλής διπλωματικής πηγής πως η συνάντηση “δεν πήγε κι άσχημα” είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και του αποτελέσματος που παρήγαγε η πρώτη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών, Αθήνας κι Άγκυρας, σχεδόν πέντε χρονιά μετά την τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών. 

Στις τρεις και πλέον ώρες της συνάντησης οι δυο πλευρές έπιασαν το νήμα της συζήτησης από εκεί που το είχαν αφήσει τον Μάρτιο του 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας παρά μόνο μια αναγνωριστική συζήτηση. Οι επαφές θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που φρόντισαν να διαρρεύσουν άμεσα οι δυο πλευρές σε αντίθεση με την συνήθη διπλωματική πρακτική, να το ανακοινώνουν την παραμονή της συνάντησης, ενδεικτικό της ευρύτατης δημοσιότητας που έχουν προσελκύσει αυτές οι επαφές.

Διαβάστε ακόμα

Πρώτο δείγμα… θετικό από την Τουρκία, αλλά οι αστερίσκοι παραμένουν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.