Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν μέσω μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται και αύριο ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από βήματος Βουλής υποστήριξαν το νομοσχέδιό τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. 

Νίκη Κεραμεώς: Απαντάμε σε παθογένειες δεκαετιών

Η υπουργός Παιδείας, έκανε λόγο για συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ειδικά ως προς τις συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ, η Υπουργός ανέφερε «δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές: α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό, β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό».

Η υπουργός πρόσθεσε: «προτείνουμε στο παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.

Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Γιατί χρειάζεται μία ειδική ομάδα; Για τρεις λόγους:

  • Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στον ιδιαίτερο χώρο του Πανεπιστημίου.
  • Για να μπορεί να δρα αποτρεπτικά.
  • Για να μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με άλλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μπορούν να παρέμβουν αν παραστεί ανάγκη».

Παράλληλα η Νίκη Κεραμέως απάντησε σε εκείνους που παρενέβησαν με τρικάκια έξω από το πολιτικό της γραφείο: «Οι νεαροί που ανέλαβαν την ευθύνη για την «παρέμβαση» στο γραφείο μου έγραψαν ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι όπου «(μέσα στα στέκια και τις καταλήψεις τους) ζυμωνόμαστε ιδεολογικά και οργανώνουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες μας». Λυπάμαι πολύ για αυτή την άποψη νέων ανθρώπων και δη -όπως ισχυρίζονται- φοιτητών. ΟΧΙ, το Πανεπιστήμιο είναι κοιτίδα γνώσης, μάθησης, έρευνας, γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, διεύρυνσης πνευματικών οριζόντων - δεν είναι χώρος ιδεολογικής ζύμωσης, στρατολόγησης και καταλήψεων».

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης

Για «κρίση παρακμής» που αντιμετωπίζουν «αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας λόγω των εκτεταμένων φαινομένων βίας και ανομίας» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται. Υπάρχει καθεστώς ανελευθερίας που οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να απειλούν και να βιάζουν το κράτους δικαίου» σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ποιο δικαίωμα παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης; Οι χωροφύλακες της ελεύθερης έκφρασης, οι Γκεστάπο στις σχολές, είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται. Εμείς με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε όσα πρέπει γιατί έτσι πρέπει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης παρακμής. Σήμερα μόνο η Αστυνομία μπορεί αν δεν θέλουμε μία ακόμα τρύπα στο νερό και συνέχεια της ανελευθερίας των τραμπούκων».

Διαβάστε Ακόμα 

Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA