Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θέλετε να καταστείλετε την διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτή είναι και η ουσία του νομοσχεδίου σας» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτήν την ουσία την προετοίμασαν επί χρόνια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στα χείλη χιλιάδων φοιτητών αυτήν την περίοδο είναι το αίτημα, «θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά. Εδώ και έναν χρόνο κρατάτε τα πανεπιστήμια κλειστά στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας».

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών.

Ομοίως κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων με στόχο την βελτίωση των συστημάτων μηχανοργάνωσης των σχολών, προσθέτοντας: «Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;».

Όπως είπε, η εκπλήρωση των ρεαλιστικών αυτών διεκδικήσεων φοιτητικών συλλόγων αλλά και πρυτάνεων «σκοντάφτουν στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών μόνο ως κόστος».

«Σας το λέμε ορθά-κοφτά: οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν δίκαια αιτήματα» υπογράμμισε.

Επίσης, σημειώνοντας ότι τα όσα «κοσμητικά» χρεώνει η κυβέρνηση συλλήβδην στους φοιτητές «αφορούν εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες και την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ».

Κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά στις «άθλιες αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» που κατέθεσε στα πρακτικά την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας: «Είναι αφίσες που δείχνουν πόσο πολύ σέβεστε τις γυναίκες, υποκριτές και φαρισαίοι».

«Ο Τσίπρας έκανε αβάντα στον Χρυσοχοΐδη»

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε την πολιτική καταστολής των φοιτητών που άσκησε επί της κυβέρνησή του, το «πόρισμα Παρασκευόπουλου, που έβαλε τις βάσεις για την ποινικοποίηση των μορφών πάλης, που επιλέγουν οι φοιτητικοί σύλλογοι» και τις «προτάσεις του πρώην υπουργού για αστυνόμους με πολιτικά, μέσα στις σχολές, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει αναλάβει «ξανά έναν πολύ πιο επικίνδυνο ρόλο» καθώς μιλά «για ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που δήθεν δεν εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους, «γιατί στις εκθέσεις της ΕΕ αναφέρεται, σαν βασικό μέλημα η αντιμετώπιση της “ριζοσπαστικοποίησης” στους χώρους των πανεπιστημίων και δίνει μάλιστα και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν».

Σημείωσε ότι ο Α. Τσίπρας έκανε «αβάντα» στον Μ. Χρυσοχοΐδη όταν είπε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι το έλασσον και τόνισε ότι «η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στα ΑΕΙ είναι η φυσική συνέχεια του πανεπιστημίου, που φτιάχνεται για τις επιχειρήσεις και για τους επιχειρηματίες».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Το νομοσχέδιο αυτό, θα το καταστήσει τελικά ανενεργό, η κοινή λογική των αναγκών της νεολαίας. Η κοινή λογική που λέει, ότι σε συνθήκες ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης, το κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα πτυχίο που θα μορφώνει ολόπλευρα, θα προετοιμάζει αυριανούς επιστήμονες» τόνισε.

Διαβάστε Ακόμα

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ΑΕΙ: Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είπατε για βιασμούς σε ΑΕΙ, μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA