Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με τη κακοκαιρία «Μήδεια» και τις επιπτώσεις της στην Αττική.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει την εθνική οδό, καθώς όπως είπε «προέκρινε την ανθρώπινη ζωή», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί λέγοντας «ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι που έκαψαν 100 ανθρώπους».

Αρχικά σε ερώτηση για τι από τα δύο ήταν λάθος, η δήλωση για το ότι δεν θα κλείσει η εθνική οδός την παραμονή της κακοκαιρίας «Μήδεια» για να μην κοπεί η χώρα στα δύο ή αν ήταν λάθος η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός την ημέρα που άρχισε η κακοκαιρία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε:

«Είπαμε την προηγούμενη μέρα ότι θα προσπαθήσουμε να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί και πράγματι οι περισσότεροι δρόμοι στη χώρα ήταν ανοιχτοί ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα, η Εγνατία οδός έκλεισε για μερικές ώρες και άνοιξε», δήλωσε αρχικά και στη προσέθεσε απευθυνόμενος σε  όλους αυτούς που «κάνουν μία σπέκουλα τις τελευταίες μέρες»:

«Εξαρτάται τι βάζεις προτεραιότητα», είπε και μίλησε για τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν αφού τον ειδοποίησε ο διοικητής τροχαίας Αττικής και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και πήγε και ο ίδιος στη Μαλακάσα για να διαπιστώσει την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Βλέπω 10 Μποφόρ, πυκνή χιονόπτωση, δεν βλέπεις τίποτα μπροστά σου», είπε και υποστήριξε ότι αν δεν είχε κλείσει την εθνική οδό, τότε χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιζόντουσαν στα οχήματα τους, ενδεχομένως και οικογένειες και προσέθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν ήταν η εθνική οδός αλλά ότι στην προσπάθεια τους να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους θα πήγαιναν σε κάποιους παράδρομους προς διάφορες κατευθύνσεις, κάτι το οποίο θα είχε σαν αποτέλεσμα «δεκάδες ατυχήματα, εκατοντάδες εγκλωβισμένους και αδυναμία του κράτους να βρει μία άκρη σε όλη αυτή την υπόθεση».

«Αυτοί που ασκούν κριτική αυτή τη στιγμή ας σκεφτούν τι έκαναν στο Μάτι»

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής ρώτησε σχετικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η εθνική οδός έκλεισε για να προστατευτεί η ιδιωτική εταιρία που τη διαχειρίζεται, ισχυρισμό τον οποίο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε «αίολο, ψευδή και πολιτικά γελοίο», ο οποίος δεν στέκεται πουθενά γιατί όπως ισχυρίστηκε:

«Ο δρόμος έκλεισε μετά από γνωμοδότηση των υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή αυτών που από τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν αποφάσεις και η δική μου ήταν η πολιτική απόφαση».

«Αυτοί οι οποίοι βάζουν αυτό το θέμα ως κριτική αυτή τη στιγμή έχουν σκεφθεί τι έκαναν στο Μάτι. Το γεγονός ότι βάζουν αυτό το θέμα σημαίνει ότι δεν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι», είπε κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Εμείς προκρίναμε την ανθρώπινη ζωή, ως αρμόδιος υπουργός, ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και διαχειριστής της κρίσης έβαλα ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και είπα δεν θα έχουμε εγκλωβισμένους και ατυχήματα, δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος».

Επιπλέον σχετικά με την εθνική οδό δήλωσε ότι θα την ξαναέκλεινε και ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «αυτοί που ρωτούν αυτό το πράγμα, ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι που έκαψαν 100 ανθρώπους».

Μάλιστα σε σχόλιο του παρουσιαστή ότι αυτό είναι κάπως βαρύ, απάντησε «δεν είναι καθόλου βαρύ με την έννοια ότι εδώ προσπαθούν να κάνουν σπέκουλα. Τους έκαψαν από την ανυπαρξία, τη διάλυση των υπηρεσιών και την ανυπαρξία ηγεσίας πολιτικής και φυσικής εκείνη την ημέρα».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έφερε σαν παράδειγμα τις εικόνες από το 2017, και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου όπως είπε «έκλεισε ο δρόμος για 10 ώρες με το 10% από το σημερινό χιόνι και έμειναν μέσα στο χιόνι 10 ώρες άνθρωποι και μικρά παιδιά».

«Ήταν αντικειμενικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο σύνολο τους»

Για τη συνολική διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, είπε ότι αρχικά ήταν άψογη, αλλά σίγουρα στη συνέχεια τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που παρουσιάστηκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά, είναι πολύ σημαντικά.

«Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πρώτων ημερών σε σχέση με το χιόνι, τους δρόμους, μη εγκλωβισμούς κτλ. νομίζω ήταν άψογη», δήλωσε αρχικά.

Όσον αφορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο» και διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον υπάρχοντα μηχανισμό με τρόπο που ν’ αποκαθιστά τις βλάβες σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί αυτές είναι οι δυνατότητες του ΔΕΔΔΗΕ».

Υποστήριξε ότι «υπήρξε πρόληψη» αλλά «παντού συμβαίνουν αυτά και είναι διαδεδομένες αυτές οι ζημιές».

Ισχυρίστηκε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη, έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά και ότι ο μηχανισμός έτσι όπως είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και αν ξανασυμβεί θα υπάρχουν και πάλι προβλήματα.

«Έγινε το ανθρωπίνως δυνατό ίσως κι ακόμη παραπάνω», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά «ήταν αντικειμενικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο σύνολο τους».

Τέλος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέληξε ότι η μακροπρόθεσμη λύση είναι η υπογειοποίηση των δικτύων και ό,τι ο κρατικός μηχανισμός με τη συνδρομή των δήμων, του στρατού και ιδιωτών, έκανε αυτό που μπορούσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA