Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ώρες και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις με το Κάιρο, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας που στήνει η Αθήνα. Η κίνηση της αιγυπτιακής κρατικής εταιρίας πετρελαίου να βγάλει σε δημοπρασία οικόπεδα στα όρια που η Άγκυρα μονομερώς έχει χαρακτηρίσει τουρκική ΑΟΖ, αφήνοντας εκτός την επήρεια του Καστελόριζου δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη από την Άγκυρα που άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για δικαίωση των θέσεών της. Στην Αθήνα πάντως διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στο reader.gr πως οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν παρά σπεκουλα της Άγκυρας που διατηρεί πολύ κακές σχέσεις με την Αίγυπτο στην παρούσα φάση. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο reader.gr πως στην τρέχουσα συγκυρία που η Αίγυπτος έχει κινηθεί γεωπολιτικά σε τροχιά σύμπραξης με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να ρισκάρει μια αλλαγή πορείας που θα την εξέθετε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας είχε ιδιαίτερη σημασία ως προς την χρονική της επιλογή, αφού θεωρείται βέβαιο πως ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και στα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Γερουσιαστή για την εκλογή του στην Προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μέσω της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και τον ευχαρίστησε για την ευαισθησία του σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει το φλερτ με την Αίγυπτο κι επιχειρεί τώρα να μπει στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Η δημοπράτηση οικοπέδων από το Κάιρο και η σπουδή να ακολουθηθεί η γραμμή που η Τουρκία δηλώνει ως εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης άνοιξε την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν. “Όταν βλέπουμε τα όρια που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί που συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας” είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.   Στον απόηχο του τουρκικού φλερτ προς την Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ενώ η κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε πως οι επαφές μεταξύ Μητσοτάκη - Αλ Σίσι είναι τακτικές και δεν ανακοινώνονται πάντα.

Η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Άγκυρας για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών χωρίς μέχρι στιγμής κάποια εξέλιξη. Υπενθύμιζεται πως στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου θα συζητηθεί και η σχέση ΕΕ - Τουρκίας, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει την Έκθεσή του για την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.