Μενού
  • Α-
  • Α+

Άλλωστε και οι Θεσμοί επιμένουν στην ψήφισή του έως το τέλος Απριλίου, καθώς θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι καίριες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την στήριξή τους στην μετά-Covid εποχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, υπό προϋποθέσεις, εργαζομένους έως και 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ή με ρεπό, ή με ημέρες άδειας.

Η ευελιξία στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμό των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας μέσω της μείωσης του εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου ήταν άλλωστε δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2020.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτεί σήμερα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, ενώ θα προβλεφθεί ως επιπλέον βήμα η προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο θα αποφασίζει. 

Παράλληλα καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά το σύστημα ΕΡΗΑΝΗ για τα ωράρια και τις αλλαγές του. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την online παρακολούθηση των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων και θα εφαρμοστεί αρχικά στις τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ.

Επιπλέον καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσμοθετείται το δικαίωμα μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA