Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το ίδιο βράδυ κιόλας που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και την διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιου του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την διεύρυνση του κόμματος του.

Το άνοιγμα στην κοινωνία και ο «μετασχηματισμός» του ξεκίνησε άμεσα με την εγγραφή νέων μελών, αλλά και την συμμετοχή νέων στελεχών στο νέο όργανο που ονομάστηκε Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Κι ενώ ολοκληρώθηκαν πλέον και οι εκλογές στις νομαρχιακές και ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την ολοκληρωτική «μετάλλαξη» του, παραμένει ένα μεγάλο κενό. Το κενό αυτό αφορά την ηγετική ομάδα και πως θα αντικατοπτριστεί κι εκεί ο μετασχηματισμός του κόμματος που κυβέρνησε από το 2015 έως το 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά με άτομα που δεν βρίσκονταν στην κυβέρνηση του για επι μέρους θέματα (όπως κάνει με την Αθηνά Λινού στα ζητήματα της πανδημίας και της υγείας γενικότερα)», όμως η «ομάδα του», αυτοί που θα είχε στο πλευρό του εάν αύριο το πρωί βρισκόταν και πάλι στη θέση του πρωθυπουργού είναι «παλιοί γνωστοί». Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος υπήρξαν πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι επίσης καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Καλογήρου υπήρξε υπουργός δικαιοσύνης στο πλευρό του Τσίπρα. Δεν αμφιβάλει κανείς πως τα πρόσωπα που αναφέραμε είναι νέοι άνθρωποι, πως είναι πολιτικοί που έχουν αποδείξει πως μπορούν να βοηθήσουν το κόμμα, όμως δεν είναι εκπρόσωποι της διεύρυνσης. Δίπλα σε αυτούς φαίνεται να υπάρχει ένα κενό.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να πει στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα και θα πρέπει κάποια από αυτά τα στελέχη να εκπροσωπούν την πολυδιαφημισμένη «διεύρυνση». Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφορά μόνο τη βάση του. Τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την βάση, να αναλάβουν ευθύνες και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ενός κόμματος που πέρασε από την διαδικασία του μετασχηματισμού θα έπρεπε να τα γνωρίζαμε ήδη.

Ο χρόνος περνάει και η νέα πολιτική πρόταση που θέλει να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μία επιτροπή 600 ατόμων η οποία θα συνεδριάζει κάθε λίγους μήνες. Η νέα πολιτική πρόταση πρέπει να εμπλουτιστεί από νέα «λαμπερά» πρόσωπα τα οποία θα σταθούν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και θα περάσουν το μήνυμα στους πολίτες πως το κόμμα άλλαξε, μεγάλωσε, ανανεώθηκε και σε πολλούς τομείς θα λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.  Αλλιώς δύσκολα μπορεί να πείσεις τους πολίτες πως η διεύρυνση είναι ουσιαστική κι αφορά όλους τους τομείς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA