Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ περιείχε τη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αλλά, ακόμη κι αν δεχτούμε πως αυτή είναι η πραγματική του πρόθεση, κανείς δεν εγγυάται πως τα πράγματα θα εξελιχθούν γραμμικά. 

Ο Μητσοτάκης περιέγραψε ένα «άλμα δεκαετίας» στη μετά-COVID εποχή, ενστερνιζόμενος την θεωρία Στουρνάρα για μια οικονομία που θα λειτουργήσει ως ένα συμπιεσμένο ελατήριο μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αυτό είναι ένα καλό σενάριο - που μεταξύ μας, μακάρι και να επιβεβαιωθεί. Άλλωστε οι πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο δείχνουν ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κρατούν διαθέσιμες καταθέσεις (η κατανάλωση έχει πέσει στη διάρκεια της πανδημίας) κι αναζητούν τοποθετήσεις. Και την ίδια στιγμή, η χώρα περιμένει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ, που αν συνδυαστεί με επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης. 

Στο κακό σενάριο ένα νέο κύμα της πανδημίας, ή άγνωστες μεταλλάξεις θα μας κρατήσουν καθηλωμένους για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο. Όχι με λοκντάουν, αφού η οικονομία δεν το σηκώνει, αλλά με μειωμένους τζίρους και πενιχρά έσοδα. Τότε η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μεγαλώσει και η πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη μπορεί να κλονιστεί. Αυτό είναι ένα σενάριο που με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα φαίνεται απίθανο, όμως η πολιτική δεν έχει βεβαιότητες. 

Ο Μητσοτάκης θα κλείσει τον Ιούλιο δυο χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Μπορεί να του έτυχε μια πραγματική “στραβή στην βάρδιά του, μια πανδημία που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, όμως μέσα από την κυβερνητική του πολιτική έχει δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του: μείωση της φορολογίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου κι επιχειρήσεων κι επιστροφή σε ένα δόγμα νόμου και τάξης. Το brand της χώρας έχει αποκατασταθεί και σε αυτό έχει βοηθήσει τόσο η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, όσο και η ψύχραιμη αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας. Αυτό το πακέτο, πλάι σε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση της πανδημίας φαίνεται πως είναι το κυρίαρχο Πρωθυπουργικό αφήγημα, που ξεδιπλώθηκε μέσα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ. Και βάσει αυτού του σχεδιασμού, τα κυβερνητικά πεπραγμένα θα αποδώσουν πολιτικούς καρπούς στο τέλος του εκλογικού κύκλου. Μοιάζει πειστικό, αλλά δεν είναι κι απόλυτο.

Η υγεινονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας που καμία δημοσκόπηση δεν αμφισβητεί, μπορεί να δελεάσει τον Μητσοτάκη σε μια πιο ασφαλή επιλογή, στο να στήσει δηλαδή κάλπες νωρίτερα. Έχει συμβεί στο παρελθόν αρκετές φορές.    

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA