ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/03/2021 18:00

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μισούστιν: Ποια θέματα συζήτησαν

Τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας ομόλογός του, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μισούστιν: Ποια θέματα συζήτησαν
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μισούστιν: Ποια θέματα συζήτησαν
Ανάγνωση:

Ο κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «το 2021 έχει ανακηρυχθεί Έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας. Μας συνδέουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η κοινή μας Θρησκεία, οι δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821.

Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί & οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ ωστόσο δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Γι’ αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί.»

Στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Από τη ρωσική αποστολή συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλεξέι Όβερτσουκ, ο Υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Ελμίρ Ταγκίροφ.

«Να θέσουμε σε κίνηση τις ροές των Ρώσων επισκεπτών»

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης.»

Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν, είπε: «Είχαμε την ευκαιρία με τον κύριο Πρωθυπουργό να συζητήσουμε και άλλα θέματα εκτενώς: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, πώς μπορούμε να τονώσουμε το διμερές μας εμπόριο.

Και βέβαια κοινή μας προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, εξετάσαμε τρόπους και συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε -το συντομότερο δυνατόν- να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι την αγαπούν και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων αλλά και αρνητικών τεστ, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό οι Ρώσοι επισκέπτες να μπορούν να έρχονται στην πατρίδα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς.»

Μισούστιν: Αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση κοινών έργων

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Επικαιροποιήσαμε από κοινού όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης», ανέφερε αρχικά ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα πραγματοποιήσουμε το τέταρτο κοινό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, τώρα. Είναι Έτος Ιστορίας. Έχουν ήδη προετοιμαστεί εθνικά προγράμματα εκδηλώσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το πρότζεκτ, κάτι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας. Χάρη σε αυτό θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών μας.

Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Αναμφίβολα, ο κορονοϊός επηρέασε την κοινή οικονομική δραστηριότητα μας. Την προηγούμενη χρονιά το εμπόριο μεταξύ μας μειώθηκε κατά ένα τρίτο. Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στον τομέα των επενδύσεων, συζητήσαμε λεπτομερώς αυτό το θέμα. Περισσότερη ζημιά υπέστη φυσικά ο τουρισμός. Οι ελληνικές αρχές σταδιακά ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες. Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων. Συζητήσαμε τι μπορούμε κάνουμε σε αυτό τον τομέα.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού συνεχίζεται σε όλες τις χώρες. Ήδη από τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του για τις διμερείς μας κυρίως σχέσεις. Αναθέσαμε αυτό το θέμα στην μικτή κοινή ελληνορωσική επιτροπή μας για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία. Ο στόχος της θα είναι να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την εμβάθυνση του διαλόγου σε όλους τους τομείς.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την επεξεργασία των νομικών θεμάτων που αφορούν τις συμφωνίες μας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες σε τομείς όπως υγεία, επικοινωνίες, πληροφορική και τεχνολογίες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΣΟΥΣΤΙΝ ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ