Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης σε Λίβυο πρωθυπουργό: Να ακυρωθούν παράνομα έγγραφα που παρουσιάστηκαν ως διακρατικές συμφωνίες

Μήνυμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες της γεωγραφίας, εξέπεμψε από την Τρίπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θεμέλιο για την επανεκκίνηση των σχέσεων είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου, αλλά και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τους διεθνούς δικαίου», ανέφερε, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον μεταβατικό Λίβυο πρωθυπουργό Αμντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γράφοντας καινούργια σελίδα κοινής μας διαδρομής θα βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης», τόνισε φωτογραφίζοντας το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε πως προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το Λιβυκό έδαφος, κάτι που αφορά και τουρκικά στρατεύματα.

«Η γεωγραφία καθορίζει τις διμερείς σχέσεις»

Ο κύριος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα, έκανε και λόγο για ακύρωση «παράνομων εγγράφων», που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες που δεν έχουν καμία νομική ισχύ, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, σε μια ενδιαφέρουσα αναφορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «ισχυρό συμβολισμό» και προσθέτοντας ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της».

«Τελικά είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Μητσοτάκης προανήγγειλε, τέλος, εκ νέου την επαναλειτουργία του Προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, μετά την πρεσβεία στην Τρίπολη, λέγοντας πως «είναι καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης