Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως έναν εξαιρετικά σημαντικό μηχανισμό πρόληψης της διαφθοράς, καθώς και πάσης φύσεως ζητημάτων ακεραιότητας, αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, περιέγραψε το νέο θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά την πρώτη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Όπως σημείωσε, θα καλλιεργήσει στους υπαλλήλους την αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι και θα τους διευκολύνει να μιλήσουν για τα κακώς κείμενα.

Περιγράφοντας το ρόλο του Συμβούλου, ανέφερε πως για να χειριστεί ο ή ή υπάλληλος τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει «να έχει έναν άνθρωπο να ρωτήσει, να την ενημερώσει για τα δικαιώματά της. Να αποφασίσει αν θα κάνει αναφορά, αν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Να τη στηρίξει, να μη νιώθει μόνη, αλλά ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει στήριξη και συμβουλή».

Ο Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε, παράλληλα, την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική ότι χάνει την ευκαιρία να συμβάλλει στο αποτύπωμα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, εστιάζοντας σε άλλες διατάξεις προκειμένου να πείσει περί φωτογραφικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ημετέρων.  

Ενιαίος εσωτερικός έλεγχος

Στην ενίσχυση της πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών στη δημόσια διοίκηση, στοχεύει, σύμφωνα με τον υπουργό, και η ενοποίηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, μέσω της  θέσπισης δικλίδων ασφαλείας, της συγκρότησης αναλυτικού εγχειριδίου και της υποχρεωτικής για πρώτη φορά πιστοποίησης των ελεγκτών από το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην καταστολή και το πειθαρχικό δίκαιο το οποίο αυστηροποιείται.

Κόντρα για τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές

Η σημερινή συνεδρίαση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, πάντως, περιστράφηκε κυρίως γύρω από το άρθρο 54 του νομοσχεδίου για τις θητείες των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών, το οποίο επέκρινε ως ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία τους με στόχο την τοποθέτηση ημετέρων.

«Μνημείο θεσμικής εκτροπής» χαρακτήρισε το εν λόγω άρθρο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ενώ ρουσφετολογική αντίληψη και αλλαγή του νόμου για να γίνει «πρόεδρος ο φίλος της ΝΔ», μίλησε ο τομεάρχης εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης.

Για νομοθέτηση «ρουσφετιού» της ΝΔ, προκειμένου να στήσει τη σκάλα με την οποία θα ανέλθει ο αρεστός της στην υψηλότερη θέση στο ΑΣΕΠ, έκανε λόγο και η Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τις κατηγορίες ως «υπερβολικές» ο Υπουργός Εσωτερικών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ξεκάθαρη διάταξη, που αποσαφηνίζει την υφιστάμενη ρύθμιση για τις Ανεξάρτητες Αρχές, με στόχο την ασφάλεια δικαίου και την αποφυγή οποιασδήποτε προσβολής της νομιμότητας.

Ειδικά, δε, για τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, επισήμανε το γεγονός ότι επιλέγεται βάσει Συντάγματος με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συνεπώς υπάρχει θεσμική κατοχύρωση ότι το πρόσωπο θα προκύψει με διακομματική συναίνεση.

Τι προβλέπει το άρθρο 54;

Με το άρθρο 54 τροποποιείται το άρθρο 3 του ν.3051/2020 αναφορικά με τη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

Διευκρινίζεται ότι η 6ετής θητεία των μελών χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, καταλαμβάνει και τους Προέδρους, τους Αντιπροέδρους και τον Αναπληρωτή του Προέδρου, καθώς και τον Συνήγορο του Πολίτη, με επιφύλαξη των προβλεπόμενων σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ (άρθρο 44 παρ. 2 του ν.4765/2021).

Ορίζεται, παράλληλα, ότι η διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή Αναπληρωτή Προέδρου ή απλού μέλους, δεν αποτελεί κώλυμα για το διορισμό του σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής, για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA