Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh Issa με στόχο να μεταφέρει ένα νέο μήνυμα της ελληνικής πλευράς: ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψει στο Λιβυκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην κύρωση του Τουρκο-λιβυκού συμφώνου το οποίο τόσο η Αθήνα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει άκυρο, αφού καταπατά εμφανώς το Δίκαιο της θάλασσας. Ο κ. Δένδιας θα συναντήσει και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αλλά και τον δήμαρχο της Βεγγάζης, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Η επιχείρηση επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων απαιτεί λεπτές ισορροπίες, μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο ενάμισι χρόνο. Η υπογραφή του Τουρκολιβυκού συμφώνου ανάγκασε την Ελλάδα να διακόψει τις σχέσεις της με τη Λιβύη, να στηρίξει έμπρακτα τον Στρατάρχη Χαφτάρ στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη αλλά και να επιταχύνει τους σχεδιασμούς της στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κλείνοντας συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία και παραπέμποντας τη διαφωνία της με την Αλβανία στη Χάγη.

Η άσκηση βέβαια δεν είναι εύκολη, ιδίως αν υπολογίσει κανείς τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Λιβυκή κυβέρνηση με την Άγκυρα αλλά και την επιρροή που ασκεί η Τουρκία, έχοντας μετάσχει μέσω μισθοφόρων στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση στη χώρα. Με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη η Αθήνα επεδίωξε να στείλει ένα μήνυμα στη χώρα, αφού ήταν – μαζί με τον Μάριο Ντράγκι – ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφτηκαν τη Λιβύη μετά την λήξη των εχθροπραξιών. Παράλληλα η επαναλειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη και η επανέναρξη λειτουργίας του προξενείου στη Βεγγάζη, επαναφέρουν δυο σημαντικούς διπλωματικούς βραχίονες στη Λιβύη, όπου η Αθήνα επιδιώκει να επιστρέψει διπλωματικά αλλά και επενδυτικά.

Στην Άγκυρα σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης

Ενδεικτική πάντως της επιρροής της Άγκυρας στην Λιβύη είναι η επίσκεψη του μεταβατικού Πρωθυπουργού αλλά και 14 μελών του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στην Άγκυρα, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη. Η Τουρκική πλευρά επιθυμεί να εξαιρεθεί από την συμφωνία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας, κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ είναι σαφές πως από την πλευρά της η Άγκυρα θα ζητήσει την κύρωση του Τουρκολιβυκού συμφώνου από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, ως ακόμη ένα μέσο πίεσης και επιβολής της ισχύος της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA