Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν αρχή ην τα…self tests.

Κάπως έτσι πορεύονται στο κυβερνητικό επιτελείο ως προς τον σχεδιασμό προσεκτικής άρσης των περιορισμών, καθώς φαίνεται πως το νέο εργαλείο που έχει ενταχθεί στη φαρέτρα της πολιτείας και χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά στα Λύκεια αναμένεται να επεκταθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και σε πλείστες όσες δραστηριότητες, προκειμένου η επαναλειτουργία τους να χαρακτηρίζεται από την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε συσκέψεις που θα γίνουν σήμερα στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για την επέκταση των υποχρεωτικών self test σε αρκετές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Με βάση τον ως τώρα σχεδιασμό, στο υποχρεωτικό testing αναμένεται να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που είναι πάνω από 350.000, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα ντελίβερι, οι εργαζόμενοι σε πάσης φύσεως μεταφορές, οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια, ενδεχομένως και οι δικηγόροι, χωρίς να έχει αποκρυτσαλλωθεί οριστικά, αλλά και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, σε κάθε περίπτωση στα καταστήματα του δικτύου.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το σχέδιο αφορά πάνω από 800.000 και ίσως 900.000 εργαζόμενους, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα μπορούν να παραλαμβάνουν self tests από τα φαρμακεία. Μένει να φανεί, αν θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά μια φορά την εβδομάδα ή δύο, όπως οι μαθητές των Λυκείων, αλλά, σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά, με βάση και τις επικείμενες νέες παραλαβές.

Τι θα κρίνει την έξοδο του Πάσχα

Και μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να μην θέλει να μπει σε σεναριολογία για μια προοπτική εξόδου το Πάσχα, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταθμίζει ως εξαιρετικά σοβαρή την ανάγκη να δοθεί μια διέξοδος στους πολίτες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως έγραψε το Reader.gr ήδη από τη Δευτέρα. 

Αυτό, πάντως, θα το κρίνει η πορεία της επιδημίας, με τους δείκτες να τεκμηριώνουν ότι η επιδημιολογική σταθεροποίηση έχει επέλθει, έστω και σε υψηλά επίπεδα, και ακολουθεί πλέον η κάθοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες, 13 Απριλίου τα κρούσματα ήταν 4033 ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ήταν 4309. Εχθές, 12 Απριλίου, είχαμε 1606 νέες μολύνσεις, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου οι νέες μολύνσεις ήταν 1866. Στις 11 Απριλίου τα κρούσματα ήταν 1718, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου, ήταν 1955. Το ίδιο ισχύει και για τις 10 Απριλίου καθώς τότε είχαν ανιχνευθεί 2801, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, τα κρούσματα ήταν 3232. Στις 9 Απριλίου ήταν 2747, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, ήταν 3080. Αυτή η μείωση παρατηρείται μέχρι και τις 6 Απριλίου που τα κρούσματα ήταν 4309, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα στις 30 Μαρτίου, ήταν 4340.

Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, τότε προς τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδέψουν εκτός νομού. «Κλειδί» για το σχέδιο θα είναι τα self tests, με τους πολίτες να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ εκτιμάται ότι χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς θα μπορούν να κινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, αλλά ίσως και αυτοί που νόσησαν πρόσφατα και έχουν τεστ αντισωμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA