Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύριος Μένφι είναι παλιός γνώριμος της Αθήνας αφού υπηρέτησε ως Πρέσβης στη χώρα μας μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, όταν υπεγράφη το Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες και απελάθηκε ως αποτέλεσμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Η επίσκεψή του έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη αλλά και του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προγούμενη εβδομάδα, με την Ελληνική πλευρά να ζητά ξεκάθαρα από τη Λιβυκή να μην προχωρήσει στην κύρωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο κύριος Μένφι θα συναντηθεί αρχικά με τον Πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη και αμέσως μετά θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου

Πρόθεση της Αθήνας είναι να καταφέρει να διεμβολίσει τη σχέση Τουρκίας - Λιβύης, που αποδείχθηκε πάντως ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Για το σκοπό αυτό η Αθήνα έχει επανεκκινήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τρίπολη και επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία και Γαλλία) που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την Τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Παρά το ότι την Άγκυρα επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπα αλλά και 14 κυβερνητικά στελέχη, το γεγονός πως στις κοινές του δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα πως είναι «σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αξιολογείται από την Αθήνα ως θετικό σημάδι στον αγώνα δρόμου που δίνει ώστε να μην κυρωθεί το μνημόνιο από την βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Η Αθήνα θέλει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Λιβύη αφού υπάρχει και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες αλλά και κατασκευαστικό ενδιαφέρον από εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. 

Στο Πατριαρχείο σήμερα ο Νίκος Δένδιας 

Η αιφνίδια Σύνοδος υπουργών του ΝΑΤΟ για το θέμα του Αφγανιστάν και η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες ανέβαλε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα κατά μια μέρα και η συζήτησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα. Σήμερα πάντως ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο

H συνάντηση με τον Τσαβούσογλου 

Ο Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα την Πέμπτη, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο. 

Από ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει μετά, προς τιμήν του Νίκου Δένδια, δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. 

Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη των συνομιλίων, αναμένεται συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA