Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη». «Φρένο Μητσοτάκη στα σενάρια ανοίγματος». Κάπως έτσι ήταν οι τίτλοι των περισσότερων ειδήσεων, και ημών εδώ στο Reader.gr, για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Κάλεσε τους βουλευτές και τους υπουργούς του, με άλλα λόγια, να μην προαναγγέλλουν ανοίγματα στα κανάλια, όταν δεν ξέρουν καν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μόλις το προηγούμενο βράδυ, δε, στο Μαξίμου είχαν δει ρεπορτάζ με ημερομηνίες για το άνοιγμα των εμπορικών, των φροντιστηρίων, της εστίασης κ.ο.κ. Και, βεβαίως, πλείστα όσα σενάρια για την έξοδο του Πάσχα, πώς θα φύγουμε, πώς θα γυρίζουμε, με ποιο τεστ και ποια χαρτιά.

Αλλά, αν στην κυβέρνηση θέλουν να είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους για το πόθεν εκπορεύονται τα σενάρια για το Πάσχα, θα πρέπει να κοιτάξουν και λίγο στον καθρέφτη. Διότι, τα ΜΜΕ δεν βγάζουν απλώς σενάρια από την κοιλιά τους. Κάποιοι μιλούν και κάποιοι δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και έτσι ανατροφοδοτείται η σεναριολογία.

Επί της ουσίας όμως: δεν ακούγεται λίγο παράταιρη, για να το πω κομψά, η συζήτηση για το Πάσχα; Προφανώς, υπάρχει κόπωση, προφανώς όλοι θέλουν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και, προφανώς, όλοι θα προτιμούσαμε να κάνουμε Πάσχα στην αυλή των αγαπημένων μας ανθρώπων στην ύπαιθρο παρά στην τραπεζαρία του σπιτιού μας, με το αρνί στον φούρνο. Αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, μην ξεγελιόμαστε. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 800 και ήδη στο ΕΣΥ προστίθενται 50 ΜΕΘ κι εμείς συζητάμε για το σούβλισμα.

Η όλη ανατροφοδότηση των σεναρίων είναι άστοχη. Και η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών, αυτή τη στιγμή, να κλείσουν τη συζήτηση, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις μια φωτιά με μια πετσέτα. Ιδιαίτερα όταν τη συζήτηση την άνοιξαν κυβερνητικά στελέχη.

Ναι, όσο κλισέ και αν ακούγεται σε κάποιους, το να πάρεις μια απόφαση που θα αφορά τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εκτός νομού έχει τεράστιο ρίσκο, όσα εργαλεία και αν έχεις στη διάθεσή σου, και δεν μπορεί να ληφθεί προκαταβολικά, παρά τελευταία στιγμή και εν πλήρει γνώσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και των προβλέψεων με βάση τα μοντέλα για την πορεία τόσο της πανδημίας όσο και των αντοχών του συστήματος Υγείας.

Καταλαβαίνω την αγωνία πολλών συμπολιτών μας να δουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, αλλά δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Η συζήτηση για το Πάσχα είναι ο ορισμός του θολού μηνύματος, στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στο Star. Από τη μια το μήνυμα στους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και από την άλλη μια κουβέντα για τον Οβελία σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Ίσως ακούγεται τετριμμένο, αλλά υπομονή. Η αρχή του τέλους είναι ο προσωπικός εμβολιασμός, όχι η ψευδαίσθηση απόλυτης ασφάλειας ενός self test ή ενός μοριακού test. Μην βιαζόμαστε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα, όταν, μ’ αυτά και μ’ εκείνα, την έχουμε κουβαλήσει σχεδόν ως το τέλος της διαδρομής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA