Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης των πολιτικών υγείας αποκλειστικά για την περίθαλψη σε εκείνο που θα δίνει έμφαση και στη δημόσια υγεία με αιχμή την πρόληψη, έχει ως κεντρική αντίληψη το πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-2025, που παρουσίασε στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σχέδιο θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

Στον πυρήνα του σχεδίου, όπως είπε ο κ. Κικίλιας βρίσκονται ο προσυμπτωματικός έλεγχος και το screening, με στόχο να αποφευχθεί η προσφυγή σημαντικής μερίδας του πληθυσμού στην περίθαλψη μετά από χρόνια με ασθένειες ίσως σε προχωρημένο στάδιο, συνεπώς και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

«Όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία,  μιλάμε για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, ενώ αναφερόμενος σε ένα μέρος του εν λόγω προγράμματος,  πρόσθεσε πως: «Θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί ο πληθυσμός μας, οι συμπολίτες μας για τους συμπεριφορικούς αυτούς κινδύνους που έρχονται να μπουν στη ζωή μας από το δυτικό τρόπο ζωής, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την  υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή, τη μη άθληση. Όλους αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή, οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω του τρόπου ζωής μας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και επιβαρύνουν την υγεία του μέσου Έλληνα, του Ευρωπαίου, των συμπολιτών μας».

Παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χένρι Κλούγκε, ο Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας των Ασθενών του ΠΟΥ, που θα εδρεύει στην Αθήνα, «μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος παραμένουν συνεπείς στην υπόσχεσή τους για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στον τομέα της υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.