Μενού
  • Α-
  • Α+

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά μεθαύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προσέρχονται σε αυτήν με μειωμένες προσδοκίες. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η πρόθεση τηςΤουρκίας να επιμείνει ανοιχτά στη συζήτηση για de jure διχοτόμηση και λύση δυο ξεχωριστών κρατών, με αρκετούς παρατηρητές πάντως να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Άγκυρα θα επιμείνει σε μια τέτοια προσέγγιση, ή εάν αυτό αποτελεί μια διαπραγματευτική μάρκα, ώστε να κάτσει στο πραγματικό τραπέζι της διαπραγμάτευσης με πρόθεση να πάρει όσα περισσότερα μπορεί.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως, όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στην Αθήνα και τις δηλώσεις των δυο ηγετών που δείχνουν πως η επιδιωκόμενη λύση δεν θα πρέπει να ξεφύγει από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το πλαίσιο λύσης δηλαδή που έχει συμφωνηθεί από το 1977 βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτής της λύσης, οι βασικές εξουσίες (εξωτερική πολιτική και άμυνα, οικονομία) θα ασκούνται από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το Κράτος θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Η δικοινοτικότητα σημαίνει πως οι δυο κοινότητες θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στα όργανα και στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Όμως η διζωνικότητα ορίζει πως η κάθε κοινότητα θα διοικείται αυτόνομα και θα καθορίζει μόνη της τα ζητήματα που την αφορούν στο εσωτερικό. 

Στη συνάντηση που θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Πέμπτη και οι εμπλεκόμενες πλευρές (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία) αναμένουν ίσως μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα που θα κάνει λόγο για την αρχή μιας Επίσημης Διάσκεψης ίσως και μέσα στο 2021. Στην άτυπη συνάντηση δεν θα υπάρχει παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αφού δεν ήθελαν την παρουσία της η Τουρκία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Μεγάλης Βρετανίας που έχει πλέον αποτινάξει την ομπρέλα της ΕΕ και διεκδικεί έναν ευρύτερο ρόλο στις εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι αποδοχή των δύο κρατών, όπως επιμένει η Τουρκία, θα άνοιγε «το Κουτί της Πανδώρας» για αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης και υπογραμμίζει ότι πιθανό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. “Επαναλαμβάνω ότι η δική μας πλευρά θα πάει με κάθε καλή διάθεση, με απόλυτη βούληση να συνεισφέρει δημιουργικά στο να επαναληφθεί ο διάλογος που θα οδηγήσει τις δύο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά, στη βάση της λύσης όπως έχει συμφωνηθεί και σε Συνόδους Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου”, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος. 

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών;  

Η λύση αυτή έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (τόσο με δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Σάρλ Μισέλ). Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος στο σύνολό της το 2003 και με ειδικό πρωτόκολλο έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της, για όσο καιρό δηλαδή η κυβέρνηση της μόνης αναγνωρισμένης Κυπριακής δημοκρατίας, δεν μπορεί να ασκήσει κυριαρχία στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας. Στην περίπτωση που επιτευχθεί η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα ενταχθεί και το βόρειο τμήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπακούεται πως στην περίπτωση της λύσης των «δυο κρατών» δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης του βόρειου τμήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA