Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η ανεμελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό της στάσης του κ. Μητσοτάκη από την αρχή της αντιμετώπισης της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη. «Μετά το πρώτο κύμα επικράτησε η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό, ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που πρόσφερε συναίνεση», προσέθεσε.

«Για να ξεστοκάρουμε» τα εμβόλια της AstraZeneca 

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό, θύμισε ότι πρώτος έκανε εμβόλιο, αλλά έριξε «καρφιά» στην κυβέρνηση λέγοντας πως «άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους για τους ανθρώπους 30-39 ετών, έστω για τα εμβόλια της AstraZeneca, για να "ξεστοκάρουμε"» κιόλας και έσπευσε αυτή η γενιά να κλείσει ραντεβού, αυτή η γενιά που την στοχοποιούν και της ρίχνουν ευθύνες για τις συναθροίσεις και της κουνούν το δάχτυλο».

«Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να μπορέσει γρήγορα να εμβολιαστεί ο κόσμος. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό για το εμβόλιο της AstraZeneca. Εδώ θα πω ότι υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι και συμφέροντα από πίσω. Δεν μπορεί να έχει κάνει όλη η Βρετανία το εμβόλιο της AstraZeneca και να μην υπάρχει πρόβλημα και η Ευρώπη να έχει πρόβλημα. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να πούμε ότι η πιθανότητα για παρενέργειες από το εμβόλιο είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα και εξήγησε: «Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό ακόμη… Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Οι πιθανότητες να έχει παρενέργειες ο πολίτης από τα εμβόλια είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες να κολλήσει τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα».

Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας: «Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39, οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας. Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε για ότι συμβαίνει».

Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος». Ανέφερε ότι έχουμε για δεύτερη φορά ένα δύσκολο Πάσχα, τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε αισιοδοξία με όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει η εργαλειοποίηση τους από την κυβέρνηση. Δεν είναι υποτιμητικό να θεσπίζεται για αυτούς το ακαταδίωκτο; Σας έχει πει κανείς από αυτούς τους καθηγητές ότι δεν θέλει να λογοδοτήσει πουθενά. Όχι, αλλά επειδή πρέπει να καλυφθούν πολιτικά στελέχη, ήρθε η ρύθμιση. Πιστεύει κανείς ότι αποφασίζει ο Τσιόδρας; Αυτός παίρνει αποφάσεις;».

Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν το ακαταδίωκτο, όπως ισχύει για τα μέλη της επιτροπής».

«Βγαίνουμε από το lockdown με 3.000 κρούσματα»

«Όλη η αντιπολίτευση έχει δείξει στάση υπευθυνότητας. Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία και σε αυτά έδωσε συναίνεση: στο πιο δύσκολο πράγμα που είναι ο περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών, είπαμε ότι πρέπει να γίνει το lockdown και σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε τη μάχη για τον εμβολιασμό, για να πειστούν οι πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε: «Όμως τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση. Ο κόσμος βλέπει ότι μπήκαμε στο lockdown με 900 κρούσματα και βγαίνουμε με 3.000 κρούσματα, μπήκαμε με λίγους νεκρούς και βγαίνουμε με 90 νεκρούς την ημέρα, το ίδιο με τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους στα ράντζα».

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση εκεί όπου υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού, όπως στα μέσα μεταφοράς και τις εικόνες συνωστισμού εκεί. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει μετάδοση του ιού εκεί. Αφήσαμε έτοιμο διαγωνισμό για 800 λεωφορεία και τον ακύρωσαν με το που ανέλαβαν την εξουσία. Εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στον σχεδιασμό και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία συνολικά».

«Πρέπει να στείλεις sms για να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα;»

Σε ό,τι αφορά το lockdown, ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «το εύκολο είναι να πεις ότι τα κλείνω. Το θέμα είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις. Εδώ τα έχουμε όλα κλειστά επί μήνες. Γιατί δεν μπορείς να καθίσεις στο καφενείο και πρέπει να συνωστίζεσαι στην πλατεία; Πρέπει να στείλεις sms για να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα; Σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά; Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA