Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θυελλώδης» αναμένεται να είναι επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, καθώς τόσο τα νομοθετήματα που επίκεινται προς κατάθεση όσο και εκείνα που έμειναν σε εκκρεμότητα σε συνδυασμό με τις δρομολογημένες διαδικασίες, πρόκειται να δυναμιτίσουν αναμφίβολα το κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.

Για τα εργασιακά η «μητέρα» των μαχών

Ως «μητέρα» των μαχών αναδεικνύεται - πριν καν κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση - το εργασιακό νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κωστή Χατζηδάκη ότι τα περί κατάργησης του 8ώρου είναι ψεύδη χωρίς χαλινάρι και η νέα εργατική νομοθεσία δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, οι ρυθμίσεις του συνιστούν αιτία «πολέμου» για σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση και ιδίως για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τη μάχη εναντίον του εντός της Βουλής αλλά και στο πεζοδρόμιο οργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.  

Το υφιστάμενο κλίμα πόλωσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μεταφερθεί εντός της Βουλής όταν αυτό κατατεθεί επισήμως και εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Άλλωστε και η κυβέρνηση με τον υπουργό Εργασίας φαίνονται αποφασισμένοι να απαντήσουν σε εξίσου υψηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική κριτική, ώστε να πείσουν για τα οφέλη των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Κόντρας συνέχεια για την ψήφο των αποδήμων

Ισχυρές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει και η συνέχιση συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των κριτηρίων της ψήφου των αποδήμων, που είχε πυροδοτήσει δηλητηριώδεις αντιπαραθέσεις πριν μπει σε πασχαλινό «πάγο».

Οι συσχετισμοί δυνάμεων υπέρ του νομοσχεδίου πριν το Πάσχα (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση)  δεν συγκέντρωναν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για την εφαρμογή του, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν πει κατηγορηματικά «ΟΧΙ» στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Το ενδιαφέρον στην επανεκκίνηση της συζήτησης του νομοσχεδίου εστιάζεται πλέον στο ενδεχόμενο κάποιας πολιτικής ντρίμπλας εκ μέρους του Μάκη Βορίδη, όπως της υιοθέτησης περιφερειών αποδήμων,  προκειμένου να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εντέλει το «ΝΑΙ».

Προανακριτική Παππά εν αναμονή Καλογρίτσα

Άλλο μεγάλο καυτό και ανοιχτό κοινοβουλευτικό μέτωπο αποτελεί η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Σε αυτή επίκειται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέταση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος έχει εξαπολύσει «κεραυνούς» για μεθοδευμένο σχέδιο απόκτησης του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel με «μπροστινό» τον ίδιο.

Η μαρτυρία του αναβλήθηκε και θα επαναπρογραμματιστεί μετά τις 14 Μαΐου, οπότε και λήγει η καραντίνα στην οποία τέθηκε κατόπιν επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, ενώ ο ίδιος έχει ανταλλάξει ήδη πυρά - δια γραπτών δηλώσεων - με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Συνεπιμέλεια και φαρμακευτική κάνναβη

Αντεγκλήσεις υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια. Το ζήτημα διευθέτησης των σχέσεων γονέων και τέκνων μετά το διαζύγιο αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα και οι ρυθμίσεις του θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή του.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φαρμακευτική κάνναβη, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή την προσεχή Τρίτη 11 Μαΐου και εκτιμάται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.

Ειδικό Σώμα φύλαξης επισήμων

Πολιτικούς κραδασμούς θα προκαλέσει σίγουρα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη σύσταση Ειδικού Σώματος της ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξη επισήμων και ευπαθών στόχων σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες security, το οποίο έχει προαναγγείλει από τις αρχές Απριλίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με φόντο την υπόθεση Φουρθιώτη και με στόχο να μπει μία τάξη στο αναχρονιστικό πλαίσιο που ισχύει από το 1941. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και μέγιστο αριθμό δικαιούχων με εξαιρέσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις με συγκεκριμένες εγγυήσεις σε περιπτώσεις κρίσεων ασφαλείας. 

Μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

«Άγνωστο Χ» εξακολουθεί πάντως να αποτελεί ο χρόνος που θα εισαχθούν εντέλει προς συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που βρίσκονται στο κοινοβουλευτικό «ψυγείο» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται έντονα πληροφορίες περί «απόψυξής» τους, αλλά μέχρι στιγμής ουδέν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Σε κάθε περίπτωση όταν η απόφαση συζήτησής τους ληφθεί, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναβιώσει τη σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA