Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προοπτική άφιξης του θέρους συνδυαστικά με την αλλαγή ατζέντας, το τέλος της συζήτησης για το ποια δραστηριότητα θα ανοίξει και πότε, αλλά και την αλματώδη πρόοδο των εμβολιασμών, έφερε αναπόδραστα ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση του ανασχηματισμού. Μια συζήτηση που λίγες φορές αφορά ιδιαίτερα τους πολίτες, πέραν του αυτονόητου…πολιτικού κουτσομπολιού, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται εν κενώ, γιατί δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση.

Η αλήθεια είναι ότι η συνθήκη της συζήτησης για έναν ανασχηματισμό δεν είναι πολιτικά παράλογη: βρισκόμαστε προ μιας νέας πολιτικής φάσης, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας μοιάζει κάπως να ατονεί, ενώ η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επιτρέπει την ελεγχόμενη επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων, συνδυαστικά με τον καθημερινό πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών. Σε αυτό το νέο τοπίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να θελήσει να επιχειρήσει μια πολιτική επανεκκίνηση. Ούτως ή άλλως, στο τραπέζι είναι το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελεί τον μεταρρυθμιστικό μπούσουλα για τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι σε άλλα υπουργεία, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, υπάρχει κόπωση.

Περιθώριο νέων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, όπως λένε πηγές, υπάρχουν από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε στις προηγούμενες αλλαγές που έκανε να μην αγγίξει την ηγεσία των παραγωγικών υπουργείων και των υπουργείων αιχμής (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας, Εξωτερικών, Άμυνας). Αυτό, βεβαίως, διαβάζεται και ως ικανοποίηση στο Μαξίμου για την προσφορά των υπουργών στα ανωτέρω υπουργεία, όμως το περιθώριο για αλλαγές υφίσταται. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλες πηγές εντάσσουν ακόμα και πρόσωπα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου και θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση υπουργού, για την επόμενη φάση της χώρας και με δεδομένη την ανάγκη για μεταρρυθμιστικό στίγμα στα περισσότερα υπουργεία του σχήματος.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, δεν είναι κάτι άλλο από σενάρια, όπως, βεβαίως, και οι εκτιμήσεις για τις αλλαγές, με αρκετούς να αναφέρουν ότι η ΔΕΘ είναι το ρεαλιστικό ορόσημο για αλλαγές, με δεδομένο ότι θεωρείται η επίσημη αφετηρία της πολιτικής σεζόν. Για να υλοποιήσει, λοιπόν, το σχέδιο δράσης που θα περιγραφεί από το βήμα της Έκθεσης από τον πρωθυπουργό, λοιπόν, μια φρεσκαρισμένη ομάδα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο διάστημα πριν την Έκθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν έχει ασχοληθεί με κανένα σενάριο, ούτε προτίθεται για το επόμενο διάστημα. Σήμερα, δε, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum που ξεκινά στην Αθήνα, ενώ το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα δει στο Μαξίμου τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ και αργότερα το απόγευμα τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA