Μενού
  • Α-
  • Α+

Η άσκηση της γονικής μέριμνας εξίσου από τους δύο γονείς, εξελίσσεται σε μείζον σημείο τριβής του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να δέχεται - παρότι μίλησε για καινοτομία - και «φίλια» πυρά πέραν των ομαδικών από την αντιπολίτευση.

Δάκρυσε η Άννα Καραμανλή

Το ζήτημα πάντως προκάλεσε και συναισθηματική φόρτιση στη βουλευτή της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, η οποία περιγράφοντας το προσωπικό της βίωμα από την ανατροφή των παιδιών της ως διαζευγμένη μητέρα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Η ζωή για τις γυναίκες και μητέρες πολύ δύσκολη. Ως μητέρα που μεγάλωσα μόνη μου δύο παιδία μπορώ να το διαβεβαιώσω. Όσο και αν κουράστηκα, εξαντλήθηκα ή αγανάκτησα ακόμα και αν έκλαψα, ποτέ δεν διανοήθηκαν να βάλω το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από το συμφέρον των παιδιών μου. Το συμφέρον των παιδιών μου με υποχρεώνει να βάζω διαρκώς στην άκρη εγωισμούς η δικαιολογημένα παράπονα και μαζί με τον πατέρα τους να φροντίζω την ανατροφή τους. Γιατί νιώθοντας ότι τα παιδιά μου μεγαλώνουν με την παρουσία και των δύο γονέων είμαι σίγουρη πως όταν έρθει η σειρά τους να κάνουν τις δικές τους οικογένειες θα είναι παρόντες και παρούσες στις ζωές των δικών τους παιδιών», είπε.

Γιαννάκου: Αποσύρτε την εξίσου γονική μέριμνα

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, που συντασσόμενη με τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι: «Το εξίσου στη γονική μέριμνα εισάγει με πονηρό τρόπο την εναλλασσόμενη κατοικία κύριε υπουργέ και αυτό δεν μπορείτε να το διαψεύσετε. Πρέπει να το βγάλετε, να κάνετε δεκτές τις παρατηρήσεις και να σταματήσουν και οι συγκρούσεις οι κοινωνικές», υποστηρίζοντας πως παρά τη θετική του επιδίωξη, το νομοσχέδιο αν δεν βελτιωθεί θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιδιώκει να επιλύσει ιδίως με δεδομένη τη στέρηση υποδομών της χώρας μας.

«Σολομώντειες λύσεις δεν είναι ορθές για το παιδί», πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας μεταξύ άλλων να εξειδικευτεί η υποχρεωτική ποσόστωση στο χρόνο επικοινωνίας προκειμένου να μη δημιουργηθούν «παρανοϊκές καταστάσεις». Εξίσου επικριτική εμφανίστηκε και η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, διαφωνώντας κάθετα με τον όρο «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας, τον οποίο χαρακτήρισε αδόκιμο και άστοχο ιδίως από τη στιγμή που δεν προβλέπεται για γονείς που ζουν μαζί. «Δεν αποσαφηνίζεται επίσης η έννοια του όρου εξίσου. Γιατί αν ερμηνευθεί ως ισότιμη τότε περνάμε στην υποχρεωτική ισόχρονη εναλλασσόμενη διαμονή για κάθε παιδί αδιακρίτως χωρίς κανένα κριτήριο. Κάτι με το οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα εξειδίκευση και του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας με το παιδί.

Ξανθόπουλος ΣΥΡΙΖΑ: Κάνετε τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα γονεοκεντρικό

Τον πυρήνα της κριτικής της κυρίας Γιαννάκου είχε υιοθετήσει νωρίτερα και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου προβληματικό και βαθιά συντηρητικό και υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του πλαισίου και μεταλλάσσεται σε γονεοκεντρικό. «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – για να μην υπάρχουν σκιαμαχίες – είμαστε υπέρ της συνεπιμέλειας. η συνεπιμέλεια είναι μία επιλογή, αλλά δεν είναι αναγκαστική. Το από κοινού και το εξίσου δυναμιτίζει την πρόθεση να υπάρξει μία λύση με βάση τις ισχύουσες πραγματικότητες και την ανάγκη της κοινωνίας. Το εξίσου καθιστά δέσμιο ουσιαστικά το δικαστή να αποφασίσει όπως ορίζεται από το ασφυκτικό πλαίσιο της νομοθετικής εξουσίας και ανατρέπει αυτό που έχει επικρατήσει τόσα χρόνια και θεωρείται το συμφέρον του παιδιού που είναι αόριστη νομική έννοια και υπάγεται στην κρίση του δικαστή. Παρεμβαίνετε άτσαλα στη δικανική κρίση», επισήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ατελέσφορες χαρακτήρισε τις λύσεις που επιδιώκει να δώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης για υπεράσπιση των συμφερόντων «ενός λόμπι πατεράδων», εισάγοντας από την πίσω πόρτα την ισόχρονη υποχρεωτική συνεπιμέλεια και την έννοια της εναλλασσόμενης κατοικίας. Ζήτησε, δε, τη θέσπιση αμιγώς οικογενειακών δικαστηρίων σε όλη την Ελλάδα. «Βάζετε αυθαίρετα αριθμητικά καλούπια για να λύσετε ένα ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα, είπε.

Τσιάρας: Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής συνεπιμέλειας

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τις αιτιάσεις περί υπόγειας θέσπισης της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και εναλλασσόμενης κατοικίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας κατά τη δευτερολογία του ότι: «το εξίσου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιβολή της συνεπιμέλειας, αλλά έκφραση της αρχής της μη διάκρισης και της ισότητας των γονέων». Ο Κώστας Τσιάρας απέκρουσε επίσης τις αιχμές περί εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, κατηγορώντας με τη σειρά του την αντιπολίτευση ότι προβάλλει προσχήματα για να μην συναινέσει σε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και τόνισε ότι: «Δεν ήρθαμε εδώ για να υπερασπίσουμε τις μητέρες ή τους πατεράδες, αλλά για να προασπίσουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού και να κάνουμε ένα μεταρρυθμιστικό βήμα που μας προτρέπει εμφατικά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ακούω εδώ πράγματα που δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Που την είδατε την υποχρεωτική συνεπιμέλεια; Πού προτρέπει σε αυτό;». 

«Εκβιάζεται η συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα κινηθεί η νομολογία»,  είπε η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, επιμένοντας στην ανάγκη σύστασης δομών και παροχής διευκολύνσεων στους διαζευγμένους γονείς. Για «κατάπτυστο» νομοσχέδιο που δεν βρίσκει έρεισμα στην κοινωνία, έκανε λόγο η Αγγελική Αδαμοπούλου εκ μέρους του ΜέΡΑ25. «Το νομοσχέδιο δίνει στον πυρήνα της νομοθετικής παρέμβασης το συμφέρον του παιδιού κι όχι τις σχέσεις των γονέων μεταξύ τους. Τελικός κριτής παραμένει ο δικαστής, αλλά του δίνονται εργαλεία και ένα πλαίσιο πιο σύγχρονο και πιο συμβατό με τα σύγχρονα δεδομέναΔεν κατανοώ την πολεμική περί δήθεν ανατροπής κεκτημένων δικαιωμάτων. Αντιθέτως ενισχύονται τα υπάρχοντα δικαιώματα», σημείωσε υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

Εκτόξευση των οικογενειακών διαφορών στα δικαστήρια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων οικογενειακών διαφορών και διατροφών που παραπέμπονται στα ελληνικά δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εκτός από τη νομική ενέχει και την ανθρώπινη διάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2016 οι υποθέσεις αυτές ανέρχονταν στις 9.779 και το 2019 είχαν εκτοξευθεί στις 15.863. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA