Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ήταν καλεσμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στο τι αναμένεται να συμβεί σε όσους διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, όπως η αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι συζητείται η πρόταση αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα ώστε από τα 2/5 που ισχύει αυτή τη στιγμή στην υφ’ όρων απόλυση να γίνει 4/5 και να υπάρχει πάντα και η χρήση του δικαστικού συμβουλίου για το αν κάποιος απολαμβάνει του ευεργετήματος.

Αρχικά ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αφού σε πολλές διατάξεις είχε εκφράσει ενστάσεις και ερωτηματικά. «Οι αλλαγές σε έναν Ποινικό Κώδικα προϋποθέτουν τη σοβαρή μελέτη και ενδεχομένως τη δυνατότητα να λάβει κανείς υπόψη του, όλα τα δεδομένα, τα οποία αφορούν σε μία κοινωνική πραγματικότητα. Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας πριν αλλάξει το 2019, ουσιαστικά είχε ψηφιστεί τη δεκαετία του 1950. Όσοι καταδικαστούν για μια εγκληματική ενέργεια έχουν το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης εφόσον εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/5 της ποινής. Εμείς ουσιαστικά αυτό το αστικοποιήσαμε, με την παρέμβαση την οποία κάναμε και αφορούσε τουλάχιστον τους πολυισοβίτες. Ισόβια σήμερα σημαίνει 25 χρόνια με βάση τον Ποινικό Κώδικα, αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή, τα οποία γίνονται 16 υπό προϋποθέσεις».

Ταυτόχρονα προανήγγειλε αλλαγές οι οποίες θα γίνουν «πολύ σύντομα» σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων, όπως αυτό που συνέβη στα Γλυκά Νερά. «Υπάρχουν εγκλήματα όπως αυτό που δεν μπορεί να το πει κάποιος απλά και μόνο ειδεχθές και αποτρόπαιο, ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε φαντασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία εντελώς διαφορετική λογική. Εμείς συστήσαμε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να έρθουμε σε δεύτερο χρόνο και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», προσέθεσε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν μετά την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν από τη στιγμή της ψήφισής τους και μετά. Δεν υπάρχει αναδρομικότητα του νόμου. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ειδεχθή, σεξουαλικά εγκλήματα, τα οποία εγείρουν σε αυτό το επίπεδο, και σ’ αυτόν τον βαθμό την κοινή γνώμη, δημιουργούν θέμα ασφάλειας στους πολίτες και ένα θέμα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, η πρόθεση μας είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αυστηροποίηση της ποινής. Δηλαδή αν ήταν 25 χρόνια και λέγαμε για τα 4/5, θα ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αλλά κι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα για όλους τους βαρυποινίτες ή για όλους τους καταδικασμένους. Υπάρχει η δυνατότητα να κρίνει το συμβούλιο αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να λάβει το ευεργέτημα της υφ’ όρον απόλυσης».

«Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν μπορούν να γίνονται ούτε με την ψυχολογία της στιγμής, ούτε μετά από ένα γεγονός, το οποίο δημιουργεί κάποια δεδομένα. Πρέπει με σοβαρότητα, με ηρεμία, με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου ν’ αποτρέπονται άνθρωποι για τέτοιου είδους εγκλήματα. Να υπάρχει ο σωφρονισμός στην πλέον εμφατική διάστασή του, αλλά να δούμε και όλα τα ζητήματα, τα οποία θα δώσουν στην ελληνική κοινωνία την ευκαιρία να αισθάνεται ασφαλής», είπε ακόμα ο κ. Τσιάρας

«Αν περιμένουμε σωφρονισμό και μεταμέλεια και βλέπουμε επανάληψη ακριβώς των ίδιων συμπεριφορών, προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα. Αυτό προσπαθούμε να εντοπίσουμε για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Σ’ αυτό το σύνολο θέλουμε οπωσδήποτε τον σωφρονισμό, θέλουμε τη μεταμέλεια, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και της κοινωνίας, θέλουμε την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Τα θέλουμε όλα μαζί σε έναν συνδυασμό. Ο νόμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εξατομικευμένα περιστατικά έχει μία ευρύτητα και μία γενικότητα στη διάστασή του που πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά και όλες τις προβατικές συμπεριφορές. Εκεί θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τέτοιου είδους εγκλήματα, τα οποία χαρακτηρίζουμε ειδεχθή και δημιουργούν τέτοια ένταση που δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια αλλά επανάληψη της συμπεριφοράς, δεν θα μπορούν να καλυφθούν με καμία ευεργετική διάσταση και με κανένα ευεργέτημα που μπορεί να προσφέρει ο Ποινικός Κώδικας», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA