Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρραγές μέτωπο υπέρ της άρσης των περιορισμών στην ψήφο τους από τον τόπο διαμονής τους, συγκρότησαν οι εκπρόσωποι Ενώσεων και Ομοσπονδιών του απανταχού ελληνισμού, κατά την ακρόασή τους από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών, διατυπώνοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι με τα υφιστάμενα κριτήρια αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα υποστήριξαν και την πρόταση για τη χρήση επιστολικής ψήφου.

Διαβάστε ακόμα: Η ψήφος των αποδήμων είναι ευκαιρία για την Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύνθεση απόψεων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυξημένης πλειοψηφίας 200 ψήφων για την εφαρμογή του νόμου, παρείχε από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτό τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η συναίνεση θα υιοθετεί τη στρατηγική κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών και της προσμέτρησης του αποτελέσματος της ψήφου των αποδήμων ισοδύναμα με εκείνη των υπόλοιπων Ελλήνων.

Απόδημοι: Μη μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες β’ κατηγορίας

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, χαρακτήρισε «συνταγματικό παραλογισμό» το γεγονός πως ένας ομογενής που θα μπορέσει να βρεθεί στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών μπορεί να ψηφίσει άνευ περιορισμών, ενώ από τους τόπους διαμονής τους τίθενται αυστηρά κριτήρια που θέτουν εμπόδια στο δικαίωμά τους. Ο ίδιος απαίτησε να ψηφίζουν όλοι από τον τόπο διαμονής τους με κάλπες, ενώ τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης εκλογικών περιφερειών αποδήμων.

Αιχμές για δημιουργία Ελλήνων δύο ταχυτήτων άφησε η ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, σημειώνοντας ότι αποκλείεται η πλειοψηφία των αποδήμων από το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους.

«Βλέπουμε ότι γίνεται στείρα αντιπολίτευση στην Ελληνική Βουλή, δεν αναγνωρίζεται το σωστό και το δίκιο. Θέλουμε τα ίδια εκλογικά δικαιώματα με εσάς», υπογράμμισαν από την ελληνική κοινότητα Παρισιού. «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε Έλληνες όπως κι εσείς», είπαν στο ίδιο μήκος κύματος από την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, που έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν μπορεί να είμαστε στην Ελλάδα ξένοι και στο εξωτερικό Έλληνες», τονίζοντας πως 7,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν εκτός Ελλάδος.

Στη σωστή κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας Βάιμπλινγκεν, τόνισε πως τα κριτήρια που έχουν τεθεί «δεν έχουν καμία λογική βάση» και δυσκολεύουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οδηγώντας σε αποκλεισμούς. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία, που όπως σημείωσε «αποκαθιστά επιτέλους τεράστιες αδικίες» έδωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Βορίδης: Οι πολιτικές δυνάμεις να ακούσουν τους Έλληνες του εξωτερικού

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να συμβάλλουν στη διατήρηση της ελληνικής κοινότητας και την ενίσχυση των δεσμών τους και της συνοχής της, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης, ενώ απευθυνόμενος μετά την ακρόαση φορέων στις πολιτικές δυνάμεις που δεν συναινούν στην κατάργηση των περιορισμών (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, «καρφώνοντάς» τους για τη στάση τους,  ζήτησε να κρατήσουν ως παρακαταθήκη τις παραινέσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, να μη φοβούνται την ψήφο τους και να μην τους μεταχειρίζονται ως πολίτες β’ διαλογής. 

Η τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής θα γίνει αύριο Τετάρτη (19/5) στον απόηχο των σημερινών τοποθετήσεων των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση των κριτηρίων της διαμονής τουλάχιστον 2 ετών κατά την τελευταία 35ετία εντός της ελληνικής επικρατείας  και της υποβολής φορολογικής δήλωσης το τρέχον ή το προηγούμενο έτος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA