Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας. Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει κάτω από 4%. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί στα νησιά. 

Διαβάστε ακόμη: Κικίλιας για θρομβώσεις: Συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 2.040 ημερησίως. Όπως είπε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ανέρχεται στα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη. Ο δείκτης θετικότητας όμως έχει υποχωρήσει και υποχωρεί σταθερά κάτω από το 4%.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4.615.000, αλλά και το 1,7 εκατ που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. «Την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατ. συμπολιτών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση» είπε.

Κικίλιας: Αυξάνονται τα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι την Τρίτη, 18 Μαΐου, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη. Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%». 

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Κικίλιας: Ανοίγουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά

Αναφορά και στον τουρισμό και την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έκανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια. Γι’ αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό».

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας.

«Κανένας συμβιβασμός για τη Δημόσια Υγεία»

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε και το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. «Θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα.

Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το «όπλο» των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 4.615.000 εμβολιασμοί, αλλά και «το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι εδώ και δύο εβδομάδα γίνονται καθημερινά τουλάχιστον 103.000 εμβολιασμοί.

Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο)

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA