Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόφαση να αγνοήσει τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού στη Βουλή, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τελειώσει την καραντίνα, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνεπιμέλεια. «Δεν ανεχόμαστε άλλο να έχετε τη Δημοκρατία σε καραντίνα και τη Βουλή σε lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κακοποιητής της Δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Να αναφερθώ πρώτα στη συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας γιατί η Δημοκρατία πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε δριμεία κριτική και επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αναδειχτεί κυριολεκτικά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της Δημοκρατίας. Ο τρόπος που εδώ και μήνες με απόλυτη ευθύνη – με εντολές θα έλεγα εγώ – του πρωθυπουργού ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία και η Βουλή ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες χωρίς την παρουσία βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, με εξουσιοδότηση της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων και μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας».

«Είναι κακοποίηση της Δημοκρατία η χρήση ενός κοινοβουλίου σε καταστολή. για να περάσουν με διαδικασίες ψεκάστε σκουπίστε τελειώσαμε νομοθετήματα κρίσιμα για τους πολίτες, τη ζωή τους και τη χώρα», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι αρέσκεται στους μόνολογους, περιφρονώντας τη Βουλή και τα κόμματα. «Να βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και διαγγελμάτων αντί πολυφωνίας και πλουραλισμού του δημοκρατικού διαλόγου», ανέφερε συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τσίπρας για Τασούλα: Ο πρόεδρος της Βουλής είναι το αλεξικέραυνο του πρωθυπουργού

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, για να τεκμηριώσει την επίθεσή του στον πρωθυπουργού, αναφέρθηκε και στην τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εκτιμώ τον κ. Τασούλα σε προσωπικό επίπεδο. Δεν φταίει εκείνος, είναι το αλεξικέραυνο των εντολών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον Κώστα Τασούλα, είπε: «Από τον Δεκέμβρη του 2020 έχω ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση γι' αυτά τα θέματα. Αρνείστε να τη διεξάγετε. Εχετε αποδειχτεί δύο άλλες προ ημερησίας – αιτήματα της κυρίας Γεννηματά και τα δύο για το ίδιο θέμα – για την πανδημία. Με βάση τον κανονισμό δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. 10 επερωτήσεις και δεν έρχονται οι υπουργοί να λογοδοτήσουν.Έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε και θα ελέγξετε κάθε φωνή κριτικής και από ΜΜΕ και από τη Βουλή. πρωτοφανές αυτό στην κοινοβουλευτική λειτουργία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Απάντηση Τασούλα: Εγώ είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Βουλής, όχι ο Μητσοτάκης

Την απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο και έκανε σαφές ότι: «εγώ είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης». Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Βουλή ανοίγει σιγά σιγά, βήμα βήμα αλλά πάντα με προσοχή λόγω του κορονοίού. «Δεν είναι εύκολη η διαχείριση πανδημίας. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε εγώ, αλλά από τις αρχές Σεπτεμβρίου νόσησαν ή ήταν θετικά στον κορονοΙό 107 άτομα». Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε υπαλλήλους, βουλευτές και συνεργάτες τους, που περιήλθαν σε γνώση της υγειονομικής υπηρεσίας. «Αρα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.  

Κληθείς να σχολιάσει την φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κακοποιεί την Δημοκρατία, ο κ. Τασούλας απάντησε ότι πάρθηκαν μέτρα στη Βουλή για την αυτοπροστασία σε μια προσπάθεια να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αλώβητοι από την πανδημία του κορονοϊού. «Ολα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι μέτρα αυτοπροστασίας και παραδείγματος και απέδωσαν, γιατί όλα τα κρούσματα προήλθαν ενδοοικογενειακώς ή κοινωνικώς και όχι μέσα από τη Βουλή. Κι αυτά τα μέτρα πλέον έχουν χαλαρώσει. Το νομοσχέδιο αυτό συζητείται σε 2 μέρες και είπαμε να εγγραφούν όσοι θέλουν – εγγράφησαν 70. Αν εγγράφονταν 300, θα διατίθεντο 5 μέρες για το νομοσχέδιο». 

Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα ότι στην περίπτωση που πήγαιναν στη Βουλή για το νομοσχέδιο και οι 300 βουλευτές, αυτό θα ήταν μια «υγειονομική βόμβα. ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ». Και επανέλαβε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή τη στιγμή η Υγειονομική Υπηρεσία προτείνει ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην ολομέλεια να παραμείνει ίδιος επί του παρόντος και να τροποποιηθεί σε 1 ή 2 εβδομάδες με βάση τα νέα δεδομένα». 

Νέα απάντηση Τσίπρα στον Τασούλα: Πρόσχημα ο κορονοϊός 

Μετά την απάντηση που έδωσε ο Κώστας Τασούλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής και κατ επέκταση την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον κορονοϊό «για να κρατήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι κρίμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας «Η κυβέρνηση έκλεισε τα πάντα με 200 κρούσματα και άνοιξε… με 2.000 κρούσματα όλα εκτός από Βουλή. Ανοίξατε για τον τουρισμό όχι όμως για τη Βουλή. Εκτός αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή και έχουμε έτσι κανονικές διαδικασίες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA