Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησε την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση των διατάξεων προστασίας των εργαζομένων. Κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, και υπονόμευσε τις συλλογικές συμβάσεις. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής επισφάλειας, προβαίνει σε ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματα τους. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» στοχεύει στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην κατάργηση του οκτάωρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την ανατροπή του ν.1264/82 επιδιώκει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Θίγει κατεξοχήν τις γυναίκες, καθώς διαλύει το ωράριο εργασίας και τον προγραμματισμό της δουλειάς τους. Θίγει τους νέους, καθώς τους καταδικάζει σε ένα εργασιακό μέλλον επισφάλειας, με χαμηλούς μισθούς χωρίς δικαιώματα. Πλήττει τους ανέργους, γιατί αποτρέπει τις νέες προσλήψεις, καθώς οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων θα καλύπτονται από την υπερεκμετάλλευση των ήδη εργαζομένων με τα ωράρια λάστιχο και τις φθηνές υπερωρίες.
Οι κυβερνητικές δηλώσεις υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκτάωρου και η επιβολή, με ατομικές συμβάσεις, της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή είναι προς όφελος τους. Προφανώς, στη νεοφιλεύθερη αντίληψη τους ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη, και ο εργασιακός μεσαίωνας της φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι το «σχέδιο» της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!
Σήμερα συγκρούονται δύο διακριτές στρατηγικές για το μέλλον της χώρας μας. Η στρατηγική της ΝΔ, που με πρόφαση την πανδημία, επιδιώκει την επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης με τη μείωση των μισθών, την περαιτέρω αποδυνάμωση της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Μία επιλογή που πλήττει τη ζήτηση και την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η στρατηγική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της εργασίας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει μια παραγωγική και τεχνολογική οικονομία, αξιοποιώντας το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες και ικανότητες των εργαζομένων. Να επενδύσει στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει στον βιομηχανικό και αγροδιατροφικό τομέα, να αναβιώσει “παρηκμασμένους” βιομηχανικούς κλάδους, και να αποκτήσει προνομιακή θέση στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.
Η ειδοποιός διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Δέσμευση μας είναι η αποκατάσταση και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί βασική μας κατεύθυνση η στήριξη και η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στόχος είναι μια ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή η προοπτική αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, και προϋποθέτει τη συμβολή και συμμετοχή των εργαζομένων, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Γι’ αυτό, η μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο αφορά τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά την προοπτική της βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας μας. Θα δώσουμε αυτήν τη μεγάλη μάχη στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, με τη νέα γενιά και την πλειονότητα του ελληνικού λαού, που αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον.
*Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.