Μενού
  • Α-
  • Α+

«Γκάζι» για την ψήφιση 4 νομοσχεδίων μέχρι τα μέσα Ιουνίου και την προώθηση ενός ακόμα έως τον Ιούλιο πατάει ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης -  Ψήφος αποδήμων, νέος τρόπος εκλογής δημάρχων και Περιφερειαρχών, τηλεργασία στο Δημόσιο, χρηματοδότηση κομμάτων και lobbying, αναμένεται να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Ιούλιο.  

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: Με 156 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 7 και 13 για τη συνεπιμέλει

Ψήφος αποδήμων

Ήδη έτοιμο για την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αύριο Τρίτη 25 Μαΐου, είναι το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους. Η συζήτηση μάλιστα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά την κίνηση του κ. Βορίδη να κάνει αποδεκτό μέρος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δείξει διάθεση συναίνεσης σε ένα τέτοιο σενάριο, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα του υπουργού και συγκεντρώνοντας αντίστοιχα πυρά για υποκριτικό ενδιαφέρον απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού. Αν οι κοινοβουλευτική συσχετισμοί δεν αλλάξουν, η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα παραμείνει ανέφικτη, παραπέμποντάς το στις καλένδες.

Κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Παράλληλα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα, η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ, με τον οποίο καταργείται η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά το δίδυμο Μάκη Βορίδη - Στέλιου Πέτσα οδήγησε σε ακυβερνησία και «ομηρία» ορισμένων Δήμων και Περιφερειών από μειοψηφίες. Το συγκεκριμένο σχέδιο πρόκειται να έχει ψηφιστεί την 1η Ιουνίου (πιθανόν και 2/6) με τον ΣΥΡΙΖΑ στα «κάγκελα» για την κατάργηση του νόμο του, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Κινήματος Αλλαγής που δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τα χαρτιά του.

Αρχές Ιουνίου η τηλεργασία στο δημόσιο

Τη σκυτάλη στο πυκνό νομοθετικό έργο του Μάκη Βορίδη παίρνει στις αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, με το οποίο θα διαμορφώνεται το πλαίσιο εφαρμογής της εναλλακτικής αυτής μορφής απασχόλησης, που αξιοποιήθηκε ιδιαιτέρως μέσα στην πανδημία. Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι η συνέχιση της εφαρμογής της προαιρετικά και σε κανονικές συνθήκες με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Το νομοσχέδιο υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Παράλληλα, μέχρι τις 10 Ιουνίου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και το σχέδιο νόμου για την κωδικοποίηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, το οποίο ο κ. Βορίδης έχει χαρακτηρίσει «παράδειγμα ορθής νομοθέτησης», καθώς με αυτό όπως υποστηρίζει συγκεντρώνονται διάσπαρτες διατάξεις και εντάσσονται σε έναν ενιαίο κώδικα.

Lobbying

Τέλος, στις προθέσεις του Μάκη Βορίδη είναι να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο και η νομοθέτηση, που αφορά στη ρύθμιση δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής (σ.σ. lobbying), προκειμένου, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει, να δημιουργηθεί ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα αποθαρρύνει τυχόν φαινόμενα διαφθοράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA