Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες και έχει ως βασικό θέμα το κλίμα θα ήταν χαμηλής έντασης για την Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, θέλει να λυθούν οι εκκρεμότητες για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και αυτό να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς γίνεται, εντός του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη Λευκορωσία: Διεθνείς αντιδράσεις για την αεροπειρατεία - Έρχονται κυρώσεις στη χώρα

Η χθεσινή «κρατική αεροπειρατεία» από μέρους της Λευκορωσίας, όμως, σε πτήση που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους άλλαξε δραματικά τα δεδομένα. Και ενώ η Λευκορωσία, μια χώρα-δορυφόρος της Ρωσίας, δεν ήταν στην ατζέντα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών επ ουδενί λόγω, πλέον έρχεται στο προσκήνιο, μετά τη αδιανόητη ενέργεια του Προέδρου της κ. Λουκασένκο, επί της ουσίας, να διατάξει την προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ένας Λευκορώσος αντιφρονών δημοσιογράφος, ο οποος προ ημερών βρισκόταν στην Αθήνα με την αποστολή της ηγέτιδος της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που συμμετείχε στο Φόρουμ των Δελφών και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, υπό το φως των χθεσινών γεγονότων θα θέσει στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα, όπως αναμένεται, βεβαίως, να κάνουν και άλλοι ηγέτες, με δεδομένο ότι τότε θα συζητηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως εξηγούσε διπλωματική πηγή, η Σύνοδος δεν είναι άτυπη, αλλά έκτακτη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποφασίσει επιπρόσθετες κυρώσεις για τη Λευκορωσία, η οποία διέβη χθες τον Ρουβίκωνα και παρενόχλησε πτήση που γινόταν από χώρα της ΕΕ σε μια άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, θα είναι υπέρ νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία, κάτι που ήδη ζητούν και άλλοι ηγέτες, με φόντο και το χθεσινό περιστατικό, ανεξαρτήτως του ότι η Ελλάδα είναι σε μια συνεννόηση με τη Ρωσία για μια σειρά ζητημάτων, με αιχμή τον τουρισμό.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, αλλά και τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου. Κυβερνητική πηγή, πάντως, έλεγε με νόημα στο Reader.gr ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφαλείας στη χώρα», με φόντο τις αναφορές για «πράκτορες της Λευκορωσίας« επί ελληνικού εδάφους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA