Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, βρέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και προκάλεσε οικολογική καταστροφή

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Αμεση ενίσχυση 600 ευρώ και αποζημίωση έως 6.000 ευρώ

«Είχαμε μια πρώτη μεγάλη δασική φωτιά στην Κορινθία», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Η άμεση αντίδραση της Πολιτείας έσωσε ζωές, περιόρισε όσο ήταν εφικτό τις απώλειες ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων λειτούργησε υποδειγματικά. Και οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν». Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «σημειώθηκε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή. Μας προβληματίζει πως έγινε μέσα Μαΐου. Είχαμε 25 χρόνια να δούμε τέτοιο φαινόμενο».

Μητσοτάκης για φωτιά: Αναλυτικό σχέδιο για ζώνες επικινδυνότητας

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει διευρύνει από το 2019 την περίοδο επιφυλακής για φωτιές, «αλλά ίσως ούτε αυτό είναι αρκετό και θα πρέπει να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά, οφείλουμε κι εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης που καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι». 

«Η αντιμετώπιση του ΠΣ σε τεχνικά μέσα είναι μεγάλη, αλλά βάρος πρέπει να δοθεί και στην παρακολούθηση. Οι άνεμοι μετατρέπονται εύκολα σε παντοδύναμο εχθρό. Για να παρακολουθήσω το σχέδιό μας για το καλοκαίρι είμαι εδώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα γίνουν συσκέψεις και με τους δημάρχους της Αττικής. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας έχει καταρτιστεί ένα αναλυτικό σχέδιο που εντοπίζει, ειδικά στην Αττική, ζώνες επικινδυνότητας. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. «Απολύτως επιβεβλημένο με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης να υπάρξει απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους».

Τι είπε για την κακοκαιρία Μήδεια 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία Μήδεια που έπληξε την Αττική. «Η Μήδεια άφησε πίσω της πολλά πεσμένα δέντρα που έχουν επιβαρύνει την εύφλεκτη ύλη που βρίσκεται στην περιοχή που χτυπήθηκε από τη χιονόπτωση και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να καθαρίσουμε τις περιαστικές περιοχές και τα δάση μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλει να είναι σε εγρήγορση όλοι. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επικίνδυνες περιοχές

«Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα, τα οποία ήδη γνωρίζετε και τα οποία έχετε συζητήσει στις δύο προηγούμενες συσκέψεις τις οποίες είχατε. Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω -το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά - είναι ότι η «Μήδεια» έχει αφήσει πίσω της πολλές πληγές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι για μένα απόλυτη προτεραιότητα είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες καθαρισμού που αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων, στα όρια τουλάχιστον των οικισμών, όπως ορίζει ο νόμος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA